Kuvaus

Imbi Paju: TORJUTUT MUISTOT. Vironkielisestä käsikirjoituksesta suomentanut Kaisu Lahikainen. 2010 Like (6. painos). 316-sivuinen nidottu kirja, kannen alanurkassa taittumaa (ks. kuva) ja takakannessa joku hankauma, muuten täysin ehjä ja siisti, nimilehdellä tekijän signeeraus, ei muita merkintöjä.

Torjutut muistot (2006; Tõrjutud mälestused, ilm. viroksi 2007) -teosta edelsi samanniminen dokumenttielokuva (2005). Neuvostomiehityksen aikana 1940–50-luvulla kymmeniätuhansia virolaisia vangittiin ja karkotettiin syytettyinä kommunismin vastaisesta toiminnasta. Myös Imbi Pajun äiti ja tämän kaksoissisar vangittiin 18-vuotiaina, eivätkä he voineet puhua kokemuksistaan kymmeniin vuosiin. Koko kansakunnan vaientanut pelko koskettaa edelleen lukemattomia virolaisia. Torjutut muistot lähtee kirjoittajan halusta ymmärtää, millaisia kokemuksia hänen äitinsä on kantanut mukanaan ja elänyt unissaan puoli vuosisataa. Päästäkseen lähemmäksi äitinsä kokemusta hän haastattelee neuvostomiehityksen ja terrorin julmuudet kokeneita ihmisiä ja aihetta tutkineita henkilöitä. Keskeiseksi kysymykseksi nousee: Mitä oikeastaan tapahtui ja miksi? Miksi Gulagin vankileirillä tapettiin miljoonia hyviä ja lahjakkaita ihmisiä? Miten uhreista tulee syyllisiä? Terrorin olosuhteissa kasvaneille muistojen torjuminen on ollut ainoa selviytymiskeino. Pajun äidin sisar sanoi ensimmäisissä haastatteluissa mieluummin kuolevansa kuin kertovansa tarinansa. Kummallakaan sisarella ei ole vieläkään tietoa, miksi heidät julistettiin bandiiteiksi ja miksi sen tähden juuri heidän kotiaan tarkkailtiin. Torjutut muistot näyttää, kuinka yksittäisen perheen tragedia toistuessaan useissa perheissä voi kasvaa kansalliseksi tragediaksi. Viro on saanut itsenäisyyden, mutta kansallinen trauma pitää edelleen yllä pelon ilmapiiriä. Menneisyys halutaan unohtaa, siitä ei haluta puhua, mutta silti sen vaikutukset näkyvät yksittäisten perheiden elämässä ja siten koko yhteiskunnassa.

Imbi Paju (s. 1959 Jõgevamaa, Viro) on Suomessa asuva virolaissyntyinen toimittaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja. Hänen teoksensa Torjutut muistot (2006) on ilmestynyt myös viroksi (2007), ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi. Kirjaa edelsi dokumenttielokuva Torjutut muistot (2005), jossa Paju käy läpi oman perheensä kyydityskokemuksia. Toista dokumenttielokuvaa, Suomenlahden sisaret (2009), joka kuvaa viimeisiä suomalaisia ja virolaisia lottia, seurasi teos Suomenlahden sisaret: Kun katsoo toisen tuskaa (2011). Teos Imbi Paju & Sofi Oksanen (toim.): Kaiken takana oli pelko: Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin (2009) on ilmestynyt myös viroksi, ruotsiksi ja liettuaksi.

 

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 41 vrk 37 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 41 vrk 37 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.