Kuvaus

Senufo-kansan Kpeli-yehe -naamio Norsunluurannikolta. Korkeus 30 cm, leveys 17 cm, syvyys 8,5 cm, paino n. 350 g. Pieniä vaurioita ja restaurointia.

Senufo on yhteisnimitys senufokieliä puhuville etnisille ryhmille, joita asuu Norsunluurannikon koillisosassa, Malin kaakkoisosassa ekä Burkina Fason lounaisosassa. Heitä arvellaan olevan noin kolme miljoonaa.

Kpeli-yehet ovat yksi monista senufo-kansojen naamioista, joiden käyttökontekstit vaihtelevat viihdetarkoituksista poro-salaseurojen rituaaleihin. Poro-salaseurassa naamiota on käytetty ainakin hautajaisten yhteydessä, jolloin sen tarkoituksena on ollut ajaa kuolleen henkilön sielu pois talosta.

Hienostuneet yksityiskohdat antavat naamiolle elegantin ja siron vaikutelman. Tässä naamiossa on kpeli-yehe -naamioille tunnusomaiset elliptiset naisen kasvot, joiden pinnalla vuorottelevat kuperat ja koverat muodot. Puolikuun muotoiset silmäluomet jättävät näkyviin vain kapeat silmien viirut. Pitkä ja kapea nenän harja kulminoituu levittyviin sieraimiin. Ulos työntyvä pieni suu on paljastaa hampaat. Horisontaaliset arpikuvioinnit koristavat kasvoja nenän ja suun kummallakin puolella.

Naamiota reunustavat ulkonevat reunakoristeet ja suun korkeudelta riippuvat pitkulaiset ulkonemat, jotka on tulkittu joissakin namioissa jaloiksi tai takkuuntuneiksi hiuspunoksiksi. Yhden selityksen mukaan ulkonemat ovat ovat olleet alunperin korvakorut, kuten samankaltaisessa duyla-kasan naamiossa, mutta aikojen saatossa ne ovat uusien taiteilijasukupolvien myötä siirtyneet nyt nähtävälle paikalleen. Naamion huipulla on kuvattu kameleontti, mikä yksi viidestä Kolotchelo-luojajumalan luomasta alkueläimestä.

Lisää kuvia toimitetaan pyydettäessä. Afrikkalainen naamio.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 107 vrk 1 h 37 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

239 € Sulkeutuu 107 vrk 1 h 37 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.