Kuvaus

Torsten Ehrenmark: Instängd på norra halvklotet

  • Bokförlaget Bra Böcker, 1983; Inbunden, 214 sidor
  • Liten ytskada uppi i pärmens kant. I mycket gott skick.
  • PRIS: 0,10 euro + frakt 4,50 euro som brev inom Finland och Åland = 4,60
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Torsten Ehrenmark (1919 - 1985) var en svensk journalist, kåsör, författare och översättare. Han var under en lång följd av år bl.a. sommarpratare i radio och skrev kåserisamlingarna Årets Ehrenmark som kom varje år från 1966 till hans död 1985. Även efter hans död fortsatte utgivningen av Årets Ehrenmark ända tills 1995 genom återutgivningar av tidigare kåserier. I sina kåserier skrev han underhållande om stort och smått som han råkade ut för, både som journalist och privatperson. Han hade en speciell, stillsam och torr humor med mycket självironi.

Boken börjar med författarens tillbakablick på sin barndom och ungdom i kapitlen Mitt liv och Snaskigt och övergår sedan till berättelser om olika upplevelser under resor runt om på "norra halvklotet".

Min ungdoms lede Frestare var en frälsningssoldat och han hade sin syster som hjälpreda. De snikade åt sig vartenda öre, som vi ungar kunde försnilla från våra föräldrar eller pillra ut med en bordskniv i sprabössans springa.

Syskonen drev Västå-caféet, enunden fukt- och kaffedoftande lokal i huset bredvid, och på disken hade de ett glasskåp för barnens förströelse. Det var laddat med 20-talets snask på varje hylla, och vi stod där minst tio gånger om dagen med en nyförvärvad femöring eller tioöring och frågade, vad allting kostade, för att med listiga kombinationer få ut så mycket som möjligt av slanten... (s. 12)

Jag har varit en natt i Tanger. Där träffade jag Bill från Medicine Hat. Om ni tittar på en karta över Nordamerkia så kan ni se att det faktiskt finns en stad som heter Medicine Hat. Den ligger i Alberta i kanada nära gränsen till USA vid South Saskatchewan River. Bill hade vänt ryggen åt kvarn- och tegelindustrin i sin hemstad. Han hade bara ett enda mål här i världen, att ta sig tvärs genom Sahara. Fråga mig inte varför. I Tanger träffar man folk med de underligaste idéer. Han hade köpt en kamel för 3000 kronor och skulle starta endera dagen... (s. 20)

sökord: memoarer biografier kåserier humor reseskildringar resor samhäller mänskorna politiken livet Singapore Mexiko Paul Verlaine London Madrid Spanien Liberia Afrika Paris kloaker Sancerre Sofia Monte Carlo spåkärringar Niagara Karibien

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 68 vrk 14 h 17 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

0,10 € Sulkeutuu 68 vrk 14 h 17 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.