Kuvaus

Veikko Haakana: SEITA LÄHTEE LIIKKEELLE. 1991 Karisto. 242-sivuinen sidottu kirja, lukematon, kansipaperin repeämiä korjattu teipillä (ei juuri näy skannatussa kuvassa), itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Seita lähtee liikkeelle (2000) on väkevien tuntojen täyttämä episodiromaani, jonka tarinat kiertyvät ikivanhan seitakiven ympärille. Jääkauden tuoma siirtolohkare, ikiaikainen, valtava seitakivi lepää lappilaisen kummun rinteessä. Se ehtii nähdä niin kivikauden kivisepän, 1700-luvun poromiehen kuin nykyajankin ihmisten kohtaloita ja koettelemuksia, ja he kaikki suhtautuvat niihin oman aikansa tavalla. Kaikkien kohtaloita muovaavat ehdot, joita luonto ihmiselle asettaa – tai jotka ihminen asettaa luonnolle. Vasta luonnon joutuessa yhä vakavammin uhatuksi seitakin järkkyy. Ovatko tuotto ja tehokkuus äärimmäisiä ehtoja, joiden tieltä kaiken pitää väistyä? Ja mikä hinta niiden saavuttamisesta on maksettava? Romaani pukee sanoiksi ihmisen ja luonnon suhteen, jonka nykyaika on kääntänyt päälaelleen. Veikko Haakanan elämänviisaus kiteytyy yhä tiukemmin luonnon ja ihmisen välisen suhteen pohdiskeluun. Hänen kykynsä nähdä ympäröivän luonnon kauneus ja haavoittuvuus ja pukea näkemänsä sanoiksi on omaäänistä ja koskettavaa.

Veikko Haakana (s. 1923 Parikkala) kävi ylioppilaaksi päästyään Rauman seminaarin ja toimi vuodesta 1960 opettajana  Rovaniemen maalaiskunnassa ja sittemmin Sodankylässä. 1950-luvulla hän alkoi julkaista nuorten seikkailukirjoja. Myöhemmin mukaan tulivat eräkirjat, runoteokset, proosa- ja sotakirjat. Teoksesta Kivinen biisoni (1969) hän sai sekä Valtion kirjallisuuspalkinnon että Tauno Karilaan palkinnon. Romaani kertoo Espanjan luolamaalausten synnystä, esihistoriallisten ihmisten elämästä ja tavoista. Haakana on kirjoittanut teostensa lisäksi paljon artikkeleita eri lehtiin sekä pakinoinut monta vuotta eri sanomalehdissä. Hän on toiminut aktiivisesti pohjoisen kirjailijayhdistyksissä ja koko Suomea kattavissa kirjailijaelimissä. Hän on kiinnostunut erämaiden ihmisistä ja jo ennen Lappiin muuttoaan aloittanut kveenien, Ruijan rannikon suomalaisten, haastattelut.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 109 vrk 7 h 43 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 109 vrk 7 h 43 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.