Kuvaus

Zabriskie Point (1970)

Ohjaaja Michelangelo Antonionin mestariteos 1960-luvun lopun vapauden kaipuusta, kapinoinnista ja vastakulttuurin kuohunnoista

Musaraidalla komeasti Rolling Stones, Pink Floyd, Roy Orbison, Jerry Garcia, Grateful Dead...

  • Tekstitys suomeksi

Harvinaisuus

 

 

Eeppinen kuvaus 1960-luvun lopun USAn vastakulttuurikuohunnoista ja vapauden kaipuusta, nähtynä kahden päähenkilön silmin. Antropologiaa opiskeleva Daria, joka auttaa rakentamaan syrjäistä autiomaakylää Kalifornian Death Valleyn seudun aavikolle. Mark on takaa-ajettu ja etsintäkuulutettu ajelehtija, tapettuaan poliisin opiskelijamellakoissa...

Zabriskie Point on poikkeuksellinen visio 1960-luvun lopun Amerikasta. Sen kuvat osuvat täydellisesti aikaan, jolloin Vietnamin sota raivosi, sotaa vastaan järjestettiin mielenosoituksia, ylioppilaat liikehtivät campuksilla ja mustat vaativat oikeuksiaan.

talialainen Antonioni tajusi tuoreeltaan muutoksen pulssin. Hänen elokuvansa päähenkilöt ovat Mark ja Daria, kaksi nuorta kapinoimassa vanhempien arvoja vastaan ja etsimässä paikkaansa murroksessa olevassa yhteiskunnassa.

 

Zabriskie Point alkaa opiskelijalakosta. Pidetään kokousta, suunnitellaan toiminnan suuntaviivoja. Pian poliisit ja opiskelijat kohtaavat yliopistoalueella: Ampumista, väkivaltaa. Samaan aikaan suuryhtiön toimitusjohtajan (Rod Taylor) sihteeri Daria pakenee autolla Los Angelesista kohti kuuluisaa Kuoleman laaksoa. Pian tämän jälkeen opiskelija Mark varastaa lentokoneen ja lentää kohti samaa laaksoa. Mark ja Daria löytävät toisensa laakson "Zabriskie Pointissa", jossa sijaitsee Yhdysvaltojen korkein ja matalin kohta.

Monet amerikkalaiset loukkaantuivat italialaisohjaajan kipunoivasta Amerikka-vastaisuudesta. Eikä ihme, sillä Antonionin elokuvassa Amerikka esitetään materialismin, kapitalismin ja teknologian tuhon maana.

Tätä taustaa vasten Antonioni kuvaa kahden nuoren ihmisen tietoista vieraantumisprosessia. He eivät halua enää elää yhteiskunnassa, joka voi pahoin. Antonioni menee kritiikissään jopa niin pitkälle, että esittää Amerikan luisuvan fasismin kynsiin. Harva ohjaaja rohkeni kaupallisessa elokuvassa vastaavaan kannanottoon.

Itse asiassa italialaisohjaaja ei ollut aivan väärässä, kun ajatellaan Richard Nixonin 1970-luvun alun presidenttikautta, joka mureni lopulta Watergateen. Muistettakoon vielä, että Kalifornian entinen kuvernööri Brown puhui "fasismin löyhkästä". Antonionin elokuvan vastaanoton aikana Kalifornian kuvernöörinä toimi Ronald Reagan, b-luokan filmitähti, jota pidettiin fasismin hiljaisena lähettiläänä.

Michelangelo Antonioni on todennut: "Kuva on vasta silloin olennainen, jos tuon kuvan jokainen neliösenttimetri on merkitsevä." Vaatimus toteutuu täydellisesti Zabriskie Pointissa, joka Amerikka-kritiikin ja maailmanloppuvision lisäksi on esteettinen ja emotionaalinen elokuvateos. Todellinen taiteilijan työ, jossa politiikka ei pääse kahlitsemaan elokuvallista ilmaisua.
 

Trivia: Itsekin kommuuneissa asuskellut pääosan Mark Frachette lahjoitti näyttelijäpalkkionsa yhteisönsä hyvinvointiin. Miehen rock n roll ja kapinointi riistäytyivät käsistä ihan oikeaankin pankkiryöstöön asti 1973, ja hän kuoli vankilassa 1975

 

Ohjaaja: Michelangelo Antonioni (Blow-Up - Erään suudelman jälkeen 1966)

Käsikirjoitus: Michelangelo Antonioni, Sam Shepard (Right Stuff - Valiojoukko, Paris Texas)

Näyttelijät: Mark Frechette, Daria Halprin, Rod Taylor, Kathleen Cleaver, G.D. Spradlin, Paul Fix (Kuin surmaisi satakielen, El Dorado)

 

Kesto: 106 min

Aluekoodi: R2  = eurooppa

Kansien kieli: espanja

Kuva: 2.40:1 Widescreen

Ääni: Englanti // stereo

Tekstitys: Suomi, ruotsi, englanti, espanja

 

 

Kunto: uusi

 

KATSO MYÖS MUUT KOHTEENI: http://www.huuto.net/hakutulos/sellernro/1989369

Keräily/harvinaisuuksia yms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakusanat: vastaelokuva, 1960-luku, Easy Rider (1969), Bonnie ja Clyde (1967), Nasta laudassa - Vanishing Point (1971), Two-Lane Blacktop (1971), Kovat ratsastajat - The Sugarland Express (1974), The Passenger - Ammatti: reportteri (1975)

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 3 vrk 16 h 25 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

18,50 € Sulkeutuu 3 vrk 16 h 25 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.