Kuvaus

Veli Nurmi: JYVÄSKYLÄN KASVATUSOPILLISEN KORKEAKOULUN PERUSTAMISESTA 50 VUOTTA. Kulttuurikuvia JKK:sta. 1984 WSOY. 119-sivuinen sidottu kirja, ehjä kansipaperi, itse kirja ehjä ja siisti, ei merkintöjä. Kirjan julkaisemisella Jyväskylän yliopiston merkkivuotena Werner Söderström Osakeyhtiö on halunnut muistaa suomalaista opettajakuntaa. Teosta on painettu 5000 kappaletta jaettavaksi lahjana Suomen opettajakunnalle.

Vuosi 1984 oli Jyväskylän yliopiston juhlavuosi: maamme ensimmäisen suomenkielisen opettajaseminaarin muuttumisesta kasvatusopilliseksi korkeakouluksi oli kulunut 50 vuotta. Silloinen Oulun yliopiston kasvatustieteen professori Veli Nurmi laati merkkivuodeksi teoksen, jossa tutkimuksen avulla, muistelmin ja runsain henkilökuvin käydään läpi maamme ensimmäisen suomenkielisen seminaarin kehityksen vuodet ensin Kasvatusopilliseksi Korkeakouluksi 1935 ja lopulta yliopistoksi 1966.

Veli Nurmi oli seurannut lähietäisyydeltä Jyväskylän Kasvatusopillisen Korkeakoulun kehittymistä edelleen yliopistoksi oppilaitoksen opettajana ja virkamiehenä 1950-luvulta lähtien. Apunaan historiallinen tutkimus, henkilökohtaiset muistelmat ja läheiset henkilökuvat professoreista, opettajatovereista, korkeakoulun toimihenkilöistä ja opiskelijoista, joista useat osoittautuivat todellisiksi kulttuuripersoonallisuuksiksi, kirjoittaja luo laajaa kulttuurikuvaa Suomen keskeisen opettajainvalmistuslaitoksen kehityksestä. Nurmi paitsi kertoo omista kokemuksistaan Kasvatusopillisessa Korkeakoulussa, luo tuntemuksensa perusteella henkilökuvat mm. lehtoreista Pekka Hangasjärvi, Toivo Ojala, Ahti Rytkönen, Matti A. Sainio ja Lassi Vepsäläinen, professoreista Erik Ahlman, Martti Haavio, O. K. Kyöstiö ja Arvo Lehtovaara, professoreista ja rehtoreista Niilo Mäki ja Aarni Penttilä, vahtimestari Y. Palin’ista sekä runsaasta joukosta (pääasiassa kansakoulunopettaja-) opiskelijoita, esim. Erkki Aho, Hilkka Ahomäki, Erkki Asp, Veikko Heinonen, Martti Jussila, Raimo J. Kinnunen, Kalevi Kivistö, Erkki Lahtela (myöh. Lahdes), Ossian Leisimo, Uolevi Nojonen, Manu Renko, Kari Tuunainen ja Olavi Viitamäki. Teoksen lopussa Nurmi kertoo korkeakoulun perustamisen jälkeen toimintansa aloittaneesta ylioppilaskunnasta ja sen kristillisestä, raittius-, musiikki- ja maakuntakerhotoiminnasta sekä monipuolisesta liikunta- ja urheilutoiminnasta, jonka eräs saavutus oli Jyväskylään 1950-luvulla valmistunut uimahalli.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 113 vrk 12 h 27 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

17 € Sulkeutuu 113 vrk 12 h 27 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.