Kuvaus

Sylvi-Kyllikki Kilpi: SÖRNÄISTEN TYTÖN VAELLUSVUODET. 1965 Tammi. Sidottu kirja, jossa on 210 teksti- ja 16 valokuvasivua, kirja on ehjä ja siisti, ei merkintöjä. ei kansipaperia.

Sörnäisten tytön vaellusvuodet (1966) –teos, jonka alaotsake on Elämää 1920-luvulla, kertoo Sylvi-Kyllikki Kilven sijoittumisesta opintoihin ja elämään. Voimakas sosiaalinen tietoisuus veti nuoren ylioppilastytön työväenliikkeeseen ja työväen lehdistön palvelukseen. Turkulaisessa ja porilaisessa elämänpiirissä hän joutui tekemisiin sekä ’laillisen’ että ’laittoman’ työväenliikkeen kanssa. Näihin aikoihin löytynyt elämäntoveri lukeutui alkuaan vieraaseen leiriin, myöhemmin hänestä tuli aatetoveri ja paras ystävä. Vaiherikkaiden kuukausien jälkeen Tampereella kirjoittaja siirtyi Helsinkiin opiskelemaan. Hänen mukanaan tutustumme 1920-luvun helsinkiläiseen elämään, ylioppilasmaailmaan ja kiihkeisiin aateriitoihin, sekä saamme kuvan opiskelevan äidin asemasta silloisessa melkein yksinomaan miesten kansoittamassa yliopistossa. Lopetettuaan opintonsa tekijä palaa Tampereelle ja antautuu täysin voimin työväen sivistysrientoihin.

Sylvi-Kyllikki Kilpi (s. Brink, sittemmin Sinervo, 1899 Helsinki – 1987 Helsinki) syntyi ja kasvoi Helsingin Sörnäisissä. Hänen nuorempia sisaruksiaan olivat kirjailijat Elvi Sinervo ja Aira Sinervo. Sylvi-Kyllikki kävi oppikoulua Kallion yhteiskoulussa, mutta oltuaan sisällissodassa 1918 vähäisissä tehtävissä punaisten hallinnossa ei enää päässyt kouluun kirjoille. Hän kirjoitti kuitenkin ylioppilaaksi 1919, kirjoittautui Helsingin yliopistoon, valmistui filosofian kandidaatiksi 1928 ja aloitti poliittisen uransa toimimalla sosiaalidemokraattisten maakuntalehtien toimittajana. Hän avioitui 1920 vasemmistolaisen poliitikon ja lehtimiehen Eino Kilven kanssa. Sylvi-Kyllikki Kilpi oli kansan-edustajana 1934-57, ensin SDP:n ja vuodesta 1946 SKDL:n edustajana. Hän toimi kirjallisuus- ja teatteri-arvostelijana Kansan Lehdessä 1923–32 ja Suomen Sosialidemokraatissa 1934–39. Kilpi on julkaissut teokset Suomen työläisnaisliikkeen historia (1953) ja Lenin ja suomalaiset (1959) sekä muistellut elämäänsä teoksissaan Sörnäisten tyttö (1963), Sörnäisten tytön vaellusvuodet (1965) ja Sörnäisten tyttö politiikan pyörteissä (1966). Kalevi Kalemaa toimitti hänen päiväkirjansa teokseksi Sörnäisten tyttö (1992).


 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 74 vrk 11 h 34 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 74 vrk 11 h 34 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.