Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Steen Steensen Blicher: PITÄJÄNLUKKARIN PÄIVÄKIRJA – VEJLBYN PAPPI. 1972 Helmi-sarja, Karisto. 127-sivuinen sidottu kirja (17 x 11,5 cm), siisti kansipaperi jossa joku aivan pieni repeämä (ks. kuva) ja takana hintatarran jälki, itse kirja ehjä ja siisti, alkulehdillä korkeakoulukirjaston leimat, ei muita merkintöjä, ei jälkiä lukemisesta (varastokappale).
 
Pitäjänlukkarin päiväkirja (1972; Brudstykker af en landsbydegns dagbog 1824) -novelli edustaa puhtaimmin Steen Steensen Blicheriä traagikkona. Novelli perustuu todellisuuteen ja käsittelee useita tanskalaisia kirjailijoita kiehtonutta Marie Grubben kohtaloa. Blicher rakentaa teoksensa palvelija Morten Vingen päiväkirjamerkintöihin ja esittelee kaksi kehityskulkua: nuori tyttö joutuu syntiensä tähden kokemaan maanpäällisen helvetin, ja nuoren pojan haaveet kariutuvat, ja hän joutuu kokemaan paljon kärsimyksiä.

Vejlbyn pappi (1972; Psten i Veljlbye 1848) -novellin alaotsake on rikoskertomus: kyseessä on tarina kauheasta rikoksesta. Tämäkin novelli käyttää päiväkirjamerkintää eli kyseessä on ”kihlakunnantuomari Erik Sørensenin päiväkirja sekä kaksi Aalsøn papin muistiinmerkintää.”
 
Steen Steensen Blicher (1782 Vium, Jyllanti – 1848 Spentrup, Jyllanti) oli tanskalainen runoilija ja novellisti. Hän syntyi papin perheeseen. Isän perintöä oivat lähinnä luonnonrakkaus ja kiintymys jyllantilaiseen kansanelämään. Suoritettuaan 1799 ylioppilastutkinnon hän siirtyi Kööpenhaminaan opiskelemaan teologiaa. Suoritettuaan pappistutkinnon hän toimi pappina useissa eri paikkakunnilla. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Prelude, ilmestyi 1814. Parhaana runoteoksena pidetään kokoelmaa Trækfuglene (1838). Blicher kuvaili jyllantilaisia ihmisiä runoissaan ja myöhemmin novelleissaan huumorin, ironian ja realismin keinoin. Hänen tuotteliain kautensa 1820 – 40, novellien kausi, oli myös kirjallisesti merkittävin.  Steen Steensen Blicher oli romantiikan jälkeisen uuden realismin voimahahmo. Hänen tunnetuin teoksensa, novelli Brudstykker af en landsbydegns dagbog (1824; suom. Pitäjänlukkarin päiväkirja 1972), on Tanskan kirjallisuuden keskeisimpiä. Kirjailijan tuotantoa on suomeksi ilmestynyt kolme kokoelmaa: Kuvaelmia Juutinmaalta 1 ja 2 (1867 ja 1868) ja Pitäjänlukkarin päiväkirja – Vejlbyn pappi (1972).

 

2. Stefan Andres: VIERAITA PARATIISISSA. Suomentanut Kyllikki Heikkinen. 1968 Arvi A. Karisto Osakeyhtiö, Helmisarja. 104-sivuinen sidottu kirja (18 x 11,5 cm), ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Vieraita paratiisissa (1968; Gäste im Paradies 1937) kertoo kahdesta isättömästä veljeksestä, jotka perivät suuren maalaiskartanon. Ikään kuin uhmatakseen ympäröivää kateellista kyläyhteisöä, veljekset alkavat kaunistaa taloaan. Heidän pihansa täyttyvät eksoottisista puista, suihkukaivoista ja huvimajoista. Tarinan kertoja, tilanomistaja Blasis yrittää hillitä heitä, mutta veljesten yllyttäjiksi ilmaantuu muuan omituinen vieras, joa itse asiassa on linnan aikaisemman omistajan poika ja veljesten isä. Miehen salainen tarkoitus on ajaa veljekset vararikkoon. Hän viipyy kuukausimääriä linnassa ja suunnittelee aina uusia ja uusia päättömyyksiä ja veljekset suostuvat kaikkeen. Lopulta tulee paratiisiin viimeinen vieras - pankkiiri. Mutta veljekset lähtevät kuitenkin hyväntuulisina kodistaan, sillä ihmisen tehtävä on aloittaa paratiisin rakentaminen ja tulla sieltä aikanaan karkoitetuksi.

"Kariston Helmi-sarjan useat teokset ovat kirjallisuuden ravitsevaa ydintä." (Aarne Laurila, Suomen Sos.demokraatti)  "Kariston Helmi-sarja on nimensä veroinen." (Mirjam Polkunen, Uusi Suomi)

Stefan Andres (1906 Dhrönchen - 1970 Rooma) syntyi myllärin poikana Breitweisissa, lähellä Trieriä. Hän kävi luostarikoulua valmistuakseen papiksi, mutta jätti tämän uran ja omistautui kokonaan opinnoilleen ja kirjallisiin töihin. Hän opiskeli germaanisia kieliä Kölnissä, Jenassa ja Berliinissä ja teki opinto-matkoja Välimeren maihin ja lähi-itään. Hän asui perheineen Positanossa, lähellä Salernoa, vuodesta 1937 vuoteen 1945, jolloin muutti Reinin rannalle Unkeliin. Hänen tuotannostaan on suomennettu Jumalan unelma (1960), Suurin kaikista: Raamatun tapahtumat uusin sanoin (1966) ja Vieraita paratiisista (1968).

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 99 vrk 18 h 42 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 99 vrk 18 h 42 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.