Kuvaus

Iowan oma naamaribändi Slipknot on kenties tunnetumpi ja menestyneempi yhtye kuin moni (ääri)metallisti sallisi. Omaa näräänsä on varmasti aiheuttanut Slipknotin omintakeinen ja hankalasti lokeroitava metalli, mutta myös tiheästi single- ja dvd-julkaisuja ulos suoltanut yhtye. Jälkimmäisten osalta bändi, levylafka tai molemmat ovatkin kunnostautuneet toden teolla, sillä ikävuosiinsa ja studiolevytyksiinsä nähden orkesterin reilun viidentoista vuoden uraan mahtuu melkoinen määrä julkaisuja.

Iowan kymmenvuotisjulkaisu on yksi moinen lisä jonon jatkeeksi, joskin hyvin reilusti paketoitu sellainen. Mitä juhlavuosiuusiojulkaisun sisältömäärään tulee, tällaisesta formaatista saisivat toki muutkin tapaukset ottaa mallia. Spekuloinnit ja politikoinnit sikseen, sillä sisältöhän se on ratkaisevaa jos jokin.

Alunperin vuonna 2001 julkaistu yhtyeen toinen tekele on jo perusmuodossaan tuhti paketti. Kestoa on perusversiollakin reilu tunti ja nyt vielä yhdellä bonusraidalla varustettu levy kellottaa kokonaiset 69 minuuttia. Iowaa ei ole turhaan kutsuttu yhtyeen deathmetalmaisimmaksi levyksi, sillä sitä on orkesterin äärimetallimenossa mukana reilusti. Toisaalta niin on asennemetallia ja muitakin sävyjä. Nu-metal-levytykseksi Iowaa kutsuminen on silti väsynyt vitsi, jota tunnutaan viljelevän eniten juuri nissä porukoissa, jotka eivät ole todennäköisesti levytystä koskaan edes kuulleet. Jos näin hankalasti hahmotettava paketti pitäisi johonkin kuitenkin luokitella, antaisi skenevahtimestari tekeleelle crossover-merkinnän.

Jos jotain, Iowa on raskas ja kaoottinen. Ja vaikkei se ehkä levystä ensimmäisenä päälle paistakaan, sillä on myös thrash-henkistä riffittelyä ja hardcoremaista groovea. Kun nämä kaikki kuitenkin nakataan Slipknotina tunnettuun tehosekoittimeen, lopputulos on jotain hyvin epätavanomaista ja samalla tunnistettavaa. Varsinaiset muistettavat hittibiisit ovat kuitenkin harvassa, joskin niitäkin on mahtunut mukaan muiden muassa People = ShitinThe Heretic Anthemin ja My Plaguen muodossa.

Raskaiden kitarasoundien lisäksi levyltä nousevat esille Joey Jordisonin hektinen rumpalointi sekä Corey Taylorin väkevä vokalisointi. Etenkin jälkimmäisen monipuolinen, karjunasta rääkynään ja puhtaista kuiskailuun taipuva taiturointi on tarttuvaa kuultavaa, eikä suinkaan huonossa mielessä. Soundipuoli taas on yleisesti kauttaaltaan tuhti ja toimiva, joskin ehkä hieman liiankin ylensyöneen kuuloinen.

Jos jotain jää kuitenkin kaipaamaan, niin niitä leuat pudottavia biisejä. Iowa on, jopa näin death metal -kuuntelijan kannalta katsoen, taitavasti taottu ja omaperäinen levytys, mutta silläkin on puutteensa. Toisaalta, ymmärrän hyvin jos tietylle kuuntelijakunnalle tämä on juurikin epätavanomaisuutensa takia niitä elämän parhaita levytyksiä.

Paketin kakkoslevy keskittyy live-puoleen, tarjoten vuoden 2002 Lontoon-keikan Disasterpieces. Miltei 80-minuuttinen keikkatapaus sisältää toki runsaasti samoja biisejä kuin itse varsinainen Iowa-levykin, mutta mukana on onneksi muutakin. Soundeiltaan live-veto on yllättävän hyvä ja keikasta välittyy varsin aggressiivinen ja intensiivinen henkäys.

Uusintajulkaisun dvd-lohkaisun pääruokana on tunnin kellottava Goat-kuvaus. Kestosta noin kolme varttia käytetään bändin takahuonehäröilyn kuvailuun, satunnaisiin keikkapätkiin ja lyhyisiin haastattelupätkiin. 

Dvd-kiekon omina bonuksina nähdään vielä videot kipaleista Left Behind ja My Plague, sekä hyväsoundiset live-vedot sävellyksistä The Heretic Anthem ja People = Shit.

Olipa Slipknotista tai heidän biisimateriaalistaan mitä mieltä tahansa, niin Iowan reissue kelpaisi referenssijulkaisuksi jotakuinkin kelle vaan kuinka uusintajulkaisut pitäisi tehdä. Siitäkin huolimatta, että itse dvd on kertakäyttökatseltavaa, on kokonaisuus live-levyineen kaikkineen isommankin rahan väärti. Varsinaisen levyn arvosanaan voikin vielä iskeä päälle pisteen tai pari, riippuen siitä paljonko lisäbonareita arvostaa tai muuten oman maggot-kertoimen mukaan.

CD 1: Iowa 1. (515) 2. People = Shit 3. Disasterpiece 4. My Plague 5. Everything Ends 6. The Heretic Anthem 7. Gently 8. Left Behind 9. The Shape 10. I Am Hated 11. Skin Ticket 12. New Abortion 13. Metalbolic 14. Iowa 15. My Plague (New Abuse Mix) (Bonus track)

CD 2: Disasterpieces (Live at London Arena, 2002): 1. (515) 2. People = Shit 3. Liberate 4. Left Behind 5. Eeyore 6. Disasterpiece 7. Purity 8. Gently 9. Eyeless 10. Drum Solo 11. My Plague 12. New Abortion 13. The Heretic Anthem 14. Spit it Out 15. Wait and Bleed 16. (sic) 17. Surfacing

DVD: Goat -brand new film directed by M. Shawn “Clown” Crahan featuring never before seen interviews and footage about Iowa Music

Videos: My Plague, Left Behind, The Heretic Anthem (Live), People = Shit (Live)

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 106 vrk 8 h 23 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

26 € Sulkeutuu 106 vrk 8 h 23 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.