Kuvaus

R. Margaret Cork: UNOHDETUT LAPSET. Suomentanut Saini Lanu. 1970 A-klinikkasäätiön julkaisu N:o 4. 136-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, kannen nurkassa pientä taittumaa (ks. kuva), ei merkintöjä.

Unohdetut lapset (1969; The Forgotten Children 1969 Toronto, Ontario) kertoo, miten vanhempien alkoholismi tuottaa unohdettuja lapsia keskuuteemme. ”He eivät ole toisten vanhempien kaltaisia”, sanoo Jerome, alkoholistin poika, eräs kanadalaisen Margaret Corkin haastattelemista 115 lapsesta. ”No, millaisia ovat sitten toisten vanhemmat?” kysyy haastattelija. ”He huomaavat omat lapsensa. He tietävät mitä näille tapahtuu. Me saadaan aina selviytyä omin päin. Jos olen poissa koulusta, kirjoitan vain lapun ja äiti kirjoittaa nimensä alle kysymättä mitään. Tai jos me lapset keskenään tapellaan tai riidellään, eivät he välitä ottaa selvää, mistä riita johtuu tai mikä on hätänä. He eivät tiedä eivätkä välitä tietää, mitä meille tapahtuu. Sitä tuntee sen takia itsensä niin yksinäiseksi.” Unohdetut lapset on tutkimus, johon toivottavasti mahdollisimman moni tutustuu, jotta lähimmäiset tietäisivät ja osoittaisivat välittävänsä tietää, mitä näille lapsille ja heidän perheilleen tapahtuu.

Margaret Cork kutsui alkoholiongelmaisten vanhempien lapsia unohdetuiksi lapsiksi. Tällä hän tarkoitti sitä, että lasten tarpeet ja toiveet jäävät helposti huomaamatta sellaisissa perheissä, joissa vanhempien alkoholin käyttö on muodostunut ongelmaksi. Ilmeisen tietämättään Cork tuli kuvanneeksi samalla lasten asemaa alkoholitutkimuksessa. Vuosikymmenten varrella lasten kokemukset aikuisten alkoholin käytöstä eivät ole nimittäin juuri saaneet osakseen tutkijoiden kiinnostusta. Käsillä olevan kysymyksen kannalta olennaisin tutkimustraditio on se, jossa on perehdytty alkoholiongelmaisten vanhempien kanssa eläneiden lapsuudenkokemuksiin. Tällaisiakin tutkimuksia toki on tehty, vaikka niiden määrä on yllättävän vähäinen. Corkin (1969) klassikkotutkimuksen lisäksi aihetta on lähestytty vain kourallisessa tutkimuksia.” Maritta Itäpuisto: Alkoholitutkimuksen unohdetut (Yhteiskuntapolitiikka 71 2006:3)

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 3 vrk 14 h 1 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 3 vrk 14 h 1 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.