Kuvaus

O.D.T:ssa on ideaa. Perusrunko on Tomb Raidereista tuttu, mutta sankarivaihtoehtoja on peräti neljä kappaletta. Niiden taidot vieläpä kehittyvät pelin myötä. Kun soppaan lisää vielä loitsut, saadaan tosi kova yhdistelmä.

Outo sairaus kaataa väkeä pelaajan kotimantereella. Tauti aiotaan parantaa mystisiä voimia sisältävän vihreän helmen avulla. Tätä tuntematonta alkuperää olevaa, päänkokoista aarretta ollaan kuljettamassa ilmalaivalla yli suuren valtameren, kun onnettomuus iskee: salama lyö pallon rikki tutkimattoman alueen yllä.

Leijumiskyvytön alus rojahtaa sumusta ilmestyvän, tornimaisen saaren huipulle. Tuskin on miehistö kartoittanut vauriot, kun jo ongelmat pahenevat. Kolmemetrinen, kynnekäs hirviö varastaa helmen. Saari paljastuu oudon tekniikan ja vielä oudompien olentojen täyttämäksi sokkelomaiseksi rakennukseksi.

Pelaajan tehtäväksi jää etsiä helmi sekä riittävästi kaasupulloja ilmalaivan korjaamiseksi. Helppo nakki? Ei tosiaan. O.D.T on vaikea peli.

Kokemusta karttuu

O.D.T:n ulkoasu on viktoriaanisen messinkinen ja henkilöiden asusteet oudon antiikkiset, mutta tekniikkapuolelta löytyy plasma-aseita, leijuvia kaupunkeja, robotteja, lasereita ja muuta selkeästi tulevaisuuteen sijoittuvaa.

Ike Hawkings on ammattisotilas, joten hän osaa heti alussa käyttää aseita muita paremmin. Perusäijä, jollaisia on ollut pelien sankareina aikojen alusta. Samaa sarjaa on aluksen tekniikkapuolesta huolehtiva Maxx Havok, kaksimetrinen korsto, jonka iskunkestävyys on omaa luokkaansa.

Arkkipiispa Solaar eroaa seikkailijatovereistaan ulkonäöltään. Hän on kaapuun pukeutunut, loitsuja osaava mystikko, jonka olkapäällä majailee taistelun alkaessa ilmaan pyrähtävä korppi. Asetaidot pappismiehellä ovat olemattomat.

Naiskauneutta tarjoaa Julia Chase, punapäinen kartanpiirtäjä, joka kärsii Red Sonja -kompleksista eli "haluaa todistaa kykenevänsä samaan kuin miehet." Viimeinen tutuksi tuleva hahmo on aluksen kapteeni Lamat, mutta hän univormuineen toimii pelissä vain animaatioiden koristeena ja taustaäänenä.

Hahmojen ominaisuudet eivät ole kiinteitä, vaan ne muuttuvat pelin edetessä pelaajan haluamaan suuntaan. Kun tappaa hirviöitä ja selvittää sokkeloita, saa kokemuspisteitä, joita voi sitten jakaa toivotuille taidoille. Taidot vaikuttavat puolestaan hahmojen oppimiskykyyn. Jos vaikka löytää bonuksen, joka parantaisi jonkin ammustyypin tehoa, ei sitä välttämättä voi käyttää. Samoin, jotta voisi loitsia taikoja, täytyy oikean loitsukristallin löytämisen lisäksi omata riittävän korkeat henkiset kyvyt.

Opittujen taikojen viskominen on nopeaa. Kun painaa L1-napin pohjaan, putoaa näytölle pikavalikko, jossa on enintään neljä loitsua, yksi loitsu per oikean käden nappula. Kätevä systeemi. Kaikkiaan loitsuja on kuusitoista. On parannuskykyä, hyökkäystaikoja, suojaustaikoja sekä muuten vain käteviä kikkoja, kuten näkymättömyys, vihollisen kutistaminen tai elinvoiman imeminen.

Liikevalikoima on riittävä. Kävely, juoksu, loikkiminen ja kipuaminen sujuvat hyvin, ja tuttuun tapaan lyhyeksi jäänyt hyppy päättyy reunalta roikkumiseen. Kumartuminen onnistuu, kuperkeikat samoin.

Valju toteutus

Tein sen virheen, että aloitin pelaamisen normaalilla vaikeustasolla ja kaduin tätä päätöstä usein ja hartaasti. Hirviöitä oli yksinkertaisesti liikaa, ammuksia taas aivan liian vähän. Helpoimmalla tasollakaan O.D.T:tä ei voi läpihuutojutuksi kutsua.

Vaikeustaso vaeltaa paljon. Välillä vastaan tulee täysin mahdottoman tuntuisia kohtia, ja kun tilanteen tallennus vielä onnistuu vain ennalta määrätyissä pisteissä, meinaa pahimmillaan itku päästä. Vain huijausmoduuli seisoi itseni ja pysyvän psykoosin välissä, kun loppuhirviö liiskasi Juliasta lattiapinnoitetta sadannen kerran.

Aseiden käyttäminen on paljon hankalampaa kuin Tomb Raiderissa, sillä lukitus vihollisiin katoaa, kun hahmoa kääntää. Koska hahmot osaavat potkia lähellä olevaa vihollista, onkin usein paras toimintatapa juosta lähitaisteluun. Jatkuvan ammuspulan takia käsirysy on muutenkin suositeltavaa. Kulmien takana olevia vihollisia saa tapettua kakkosaseilla, esimerkiksi kranaateilla ja miinoilla. Nopea napinniksautus vierittää pommin lähietäisyydelle, pitempi viskaa sen hienosti pomppien kauemmas.

Tattiohjauksen herkkyydessä vain on toivomisen varaa. Peli reagoi liian pieniin heilautuksiin, joten ei kestänyt kauan, kun huomasin jo pelaavani digitaalinuolilla. Niillä pelattavuus on täsmällinen ja jämäkkä.

Pelin ulkoasu on rosoinen. Legot hyppivät silmille, välillä seinistä näkyy läpi, grafiikka repeilee usein eikä erikoisefektejä juuri ole. Väritetyt valoefektit näyttävät hyvältä, mutta muuten peli on ihmeen laimean näköinen. Hahmojen animointi on erinomaisen realistista, mutta heidän ulkonäköönsä olisi saanut panostaa enemmän. Nyt kuviopinnoitteet ovat aivan liian karkeita.

Kentätkin ovat ruman kulmikkaita. Onneksi kolossin rakentajalla on ollut sen verran järkeä, että on valkaissut arjen harmautta sirottamalla piilohuoneita tornikaupunkiinsa. Salaovien etsiminen onkin usein ainoa tapa päästä eteenpäin. Teknisenä ongelmana kerralla muistissa oleva alue on tuskastuttavan pieni, joten peli latailee uutta aluetta CD:ltä suunnilleen joka toisella ovella.

Äänet ovat toimivaa keskitasoa, mutta musiikkia ei juurikaan ole. Alkudemon tunnari iskee hyvin, mutta pelin aikana taustalla hurisevaa ambient-melua ei voi musiikiksi sanoa.

O.D.T on vioistaan huolimatta hyvä peli. Olisin toivonut enemmän avaria tiloja ja vähemmän tappelua, mutta loitsut ja muuttuvat ominaisuudet tekevät O.D.T:sta reippaasti keskivertoa älykkäämmän pelin.

Sitäpaitsi, Julia on söpömpi kuin Lara.

Katso myös muut kohteeni! Image result for clipart

Löytyy paljon videopelejä uutta, vanhaa, retroa, tulevaa, käsikonsolia, tietokonetta:

Nintendo

Virtual Boy/Gameboy/Color/Advance/Ds/3ds/Lite/Dsi

Nes/Snes/Saturn/N64/Famicom/Gamecube/Wii/WiiU/Switch

Xbox

Xbox360/Xbox One/X/Elite

Playstation

Ps1/Psx/Ps2/Ps3/Ps4/Ps Vr

PC

Windows/Microsoft/Apple/Sony/Samsung

Elokuvia:

Lasten, Draama, Toiminta, Kauhu, Tieteiselokuva, Sci-fi, Komedia, Erotiikka, Anime, Dokumentti, Kotimainen, Ulkomainen

Kirjoja:

Bestselleri, Uutuus, Vanha, Koulu, Aku Ankka, Dekkari, Trilleri, Elämänkerta, Muistelma, Historia, Musiikki, Seksi, Ruoka, Juoma, Manga, Psykologia, Terveys

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 100 vrk 11 h 19 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

15 € Sulkeutuu 100 vrk 11 h 19 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.