Kuvaus

Postivaunun matkassa
Rautatiepostikuljetuksen historia Suomessa 1862-1995
Ilkka Teerijoki
Postimuseo

-

Esipuhe

Rautateillä tapahtuva postinkuljetus aloitettiin Suomessa hyvin pian ensimmäisen rautatien valmistumisen jälkeen. Myöhemmin postinkuljetus ulotettiin lähes poikkeuksetta kaikille valmistuneille rataosille. Kun 1990-luvun alussa alkoi käydä ilmeiseksi, että miehitetyt rautatiepostinkuljetukset olivat loppumassa, syntyi postivaunuveteraanien mielissä ajatus rautatiepostinkuljetusten historian kirjoittamisesta. Suomen Posti Oy:n johdon suhtauduttua asiaan myötämielisesti hanke käynnistettiin. Teoksen kirjoittajaksi valittiin allekirjoittanut, ja sopimus tehtiin tammikuussa 1995. Käsikirjoituksen oli määrä valmistua vuodenvaihteessa 1997-1998.

Tutkimus- ja kirjoitustyön kuluessa postivaunuliikenne Suomessa loppui (vuoden 1995 lopussa). Myös Ruotsissa miehitetyt rautatiepostinkuljetukset loppuivat vastikään (1996). Siellä on ilmestynyt tapahtuman tiimoilta kaksikin teosta. Kummassakaan niistä ei kuitenkaan ole pyritty kattavaan käsittelyyn eikä arkistoja ole käyty systemaattisesti läpi. Käsillä olevassa teoksessa valittiin toisenlainen linja: koska on oletettavaa, ettei postivaunujen historiaa tässä laajuudessa enää kirjoiteta, otettiin tavoitteeksi mahdollisimman monipuoliseen lähteistöön perustuva esitys, jossa ei toisaalta kaihdeta tilastoja eikä toisaalta myöskään suljeta kevyempää aineistoa tarkastelun ulkopuolelle. Teos on myös varustettu kattavalla lähdeviitejärjestelmällä, jotta joistain erityiskysymyksistä kiinnostuneet lukijat pääsisivät halutessaan niitä itsekin selvittelemään.


Työtä valvomaan asetettiin historiatoimikunta, johon ovat kuuluneet aluejohtaja Reijo Suopanki puheenjohtajana sekä jäseninä postivaunuveteraanit piiritarkastaja Allan Palomäki, ekspeditöörit Raine Hausalo ja Jouni Lehtiranta sekä postimiesten esimies Mauri Tikka. Toimikunta on kokoontunut muutaman kuukauden välein, ja kirjoittajan kannalta katsottuna sen toiminta on ollut erinomaista: kaikki jäsenet ovat antaneet arvokasta asiantuntijatietoa ja tarvittaessa jopa etsineet faktoja kirjoittajan käyttöön, mutta kirjoittajalle on annettu täysi vapaus itse päättää teoksen linjauksista ja painotuksista. Suurena apuna on ollut Raine Hausalon ja Jouni Lehtirannan laatima suuritöinen postivaunujen liikennöintitilasto, joka julkaistaan teoksen liitteenä. Kaikki muutkin postivaunuveteraanit ovat tarjonneet kirjoittajalle apuaan ja tietojaan aina pyydettäessä: erityisesti haluan kiittää teoksen aloitteentekijää ja puolestapuhujaa, postimiesten esimies Kalevi Mustakangasta. Erinomaisena tutkimusapulaisenani on ollut FM Anna Carpelan.

Kirjoittaja on työprosessin kestäessä tullut yhä tietoisemmaksi siitä, että nyt ilmestyvää teosta on odotettu innokkaasti. Odotukset ovat luoneet onnistumisen paineita, mutta toisaalta vakuuttaneet tutkittavan asian tärkeydestä. Toivottavasti kaikkien veteraanien mielihyvin muistelema "Postivaunupiirin henki", jota on vaikea kirjallisesti kuvata, käy jollain tavoin ilmi teoksen sivuilta.

Ilkka Teerijoki
Helsingissä, tammikuussa 1998

-

1. painos, 1999
Sidottu, kuvakansi.

Uudenveroinen kirja.

Nouto tai pk:t (7e) ostajalle.
Samoilla postikuluilla menee useampikin kirja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 105 vrk 3 h 23 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

30 € Sulkeutuu 105 vrk 3 h 23 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.