Kuvaus

Per Olov Enquist: Lewis resa

  • Norstedts, 2001; inbunden bok (över 4 cm tjock!); skyddspapper, 598 sidor
  • Lätt slitage i skyddspapprets kanter. Boken är i gott skick.
  • PRIS: 1 euro + frakt 7 euro inom övriga Finland, utom till Åland (se nedan) = 8 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Lewis resa är en historisk roman om den svenska väckelserörelsen, kretsande kring pingströrelsens förgrundsgestalt Lewi Pethrus (Petrus Lewi Johansson, 1884-1974). Romanen kretsar kring Pethrus förhållande till författaren och predikanten Sven Lidman (1882-1960), som ville driva pingströrelsen i en annan riktning.

Boken kan ses som en pendang till "Musikanternas uttåg" från 1978, som behandlade arbetarrörelsen.

Lewis resa" är en berättelse om hur det modernas Sverige tog form, men sett ur ett perspektiv som sällan vidrörts av de stora romanerna. Och just genom att gå in Lewi Pethrus - och i viss mån Sven Lidman - får Enquist möjligheten av att berätta om trons styrkor och svagheter, risker och möjligheter. Och jag tänker då inte bara på "tro" i religiös mening. Utan över huvud det nödvändiga och livsfarliga i att sätta sin lit till något - en ideologi, en gud, en uppsättning idéer. Om man så vill, "att ta ställning". "Lewi" i romanen är en typisk Enquist-gestalt och vi har mött honom förut i "Livläkarens besök". Där i form av den lille hårde Guldberg, också han mycket from, som till sist är den som får socialreformatorn Struensee avsatt och avrättad.

'' ... ännu en höjdpunkt i nordisk litteratur. (...) Det är ett suveränt grepp om samhället uppifrån och ner som Enquist presterar, och allt är med, från statistiska upplysningar om nöd och elände till sociologiska analyser och inget mindre än Vår herres eget tal till Lewi Pethrus. Enquist känner sin pietism och sina pietister inifrån.

 

sökord: pietismen väckelserörelsen Sveriges historia folkrörelserna väckelsepredikanter pingströrelsen religion kristendom sekter teologi utvecklingsromaner biografier biografiska romaner ideologier idealism

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 113 vrk 9 h 7 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 113 vrk 9 h 7 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.