Kuvaus

Simon Vickers: På cykel genom ett imperium: den sanna berättelsen om hur en engelsman, en fransman och en amerikan cyklade genom det gamla Sovjet / översättning av Kerstin Ljunggren

  • Rabén & Sjögren; 1993; inbunden bok, 317 sidor, svartvita bildsidor
  • Före detta biblioteksexamplar med plastad pärm och gamla stämplar. Sned rygg och liten brun prick på titelbladet, annars i prima skick
  • originalets titel: Between the Hammer and  the Sickle
  • PRIS: 3 euro + 6 euro frakt som postpaket inom övriga Finland (utom Åland) = 9 euro (OBS! I ett 7 euros paket finns plats för fler böcker av samma säljare med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

En amerikan, en fransman och en engelsman cyklar från kust till kust i glasnosttidens Sovjet när det kommunistiska systmet just börjat vackla, strax innan Sovjetunionen föll sönder. Tillsammans med några ryska cyklister som turas om under resan får de tre se en nation som varit stängd ör västerlandet i över 70 år och uppleva många av kommunismens vardagliga vidrigheter så som bristen på ordentlig mat, absurda regler om allting, brist på infrastruktur, förorenad luft, allmän apati och rädsla bland befolkningen mm. Men de träffar också på många modiga personer som vågra säga vad de tänker och som berättar om sitt liv för dessa förbluffade utlänningar.

Förbluffad blir också läsaren många gånger. Ett exempel. Researrangören hade inte bokat idrottshotellet som cyklisterna skulle bo på några dagar. De lyckades få rum ändå, men det fanns ingen reservation för mat för dem och det gick inte att rucka på systemet. När killarna bönade och bad fick de först några matrester mensenare fick de lära sig att stjäla frukost från olika borden i matsalen där andra idrottsmän som hade bokningar skulle äta. En brödbit från det bordet, lite smör från följande osv. 

När de rest genom hela landet och släpat cyklarna genom Sibiriens träsk åkte de Aeroflots flyg tillbaka till väst. Tyvärr fick upplyskte flygvärdinnan dem om att de inte kunde besöka cockpiten, efter som det bara fanns en pilot på den 9 timmar långa flygresan... De kom lyckigt hem men man undrar om de inte befanns sig i livsfara hela flygresan...

Många har ju senare cyklat i före detta Sovjet, men den  här resan går vid en tidpunkt som gör boken läsvärd än i dag.

sökord: kommunismen Sovjetunionens sönderfall glastnost perestroika Ryssland reseskildringar

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 70 vrk 8 h 26 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3 € Sulkeutuu 70 vrk 8 h 26 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.