Kuvaus

Aito vanha, toimiva englantilainen DOLLOND kaukoputki pöytäjalustalla. Kaukoputki on signeerattu ”DOLLOND LONDON” ja se on valmistettu joskus 1760-1790 välisenä aikana, todennäköisimmin noin 1770 tienoilla. Itse putki on mahonkia ja kaikki nuo tummat osat ovat ajan tummentamaa messinkiä. Eli ne saisi periaatteessa putsaamalla ”kullankiiltäviksi” jos välttämättä haluaisi. 1700-luvun lopun ja sitä uudemmat putket olivatkin usein kokonaan messingistä. Kaukoputki on kiinnitetty jalustaan harvinaisella, runsaan puoliympyrän muotoisella altatzimuth kiinnityksellä joka käytettiin lähinnä 1700-luvulla, mutta harvemmin enään vuosisadan lopulla. Siinä voidaan erikseen säätää kaukoputki sekä pysty- että vaakatasossa ja siihen on ollut saatavilla irralliset pidemmät kahvat jota vääntämällä putki liikkui. Tässä ei ole irtokahvoja mukana. 

Dollond perheen pitkä ura optisten laitteiden valmistajina alkoi Lontoossa vuonna 1750 kun Peter Dollond aloitti liiketoiminnan. John Dollond puolestaan teki ensimmäiset kaukoputket jossa oli kaksinkertaiset akromaattiset linssit, joka oli suuri parannus alalla. Dollond onkin varmaan tunnetuin ja arvostetuin 1700- ja 1800-lukujen englantilainen kaukoputkien valmistaja.

Tämä kaukoputki on toimiva, ja kuva tarkentuu hyvin ja helposti sivussa olevan säätöruuvin ansiosta. Noin 250 vuotta vanhassa putkessa on kuitenkin muutama huomautettava asia, niistä löytyy kuvat viimeisessä kuvassa. 1. Hammasrataspyörä on kulunut (säätö pidemmilla irtokahvoilla olisi takkuista) 2. Puuputken okulaaripäässä on noin 7 cm pitkä pieni halkeama (kosmeettinen haitta). 3. Kapeassa okulaari putkessa noin 1,5mm syvä lommo (kosmeettinen haitta, ei mitään haittavaikutusta). 4 Altazimut kiinnityksessä on yksi ruuvi poikki reijässään. 5, Etulinssin reunassa on yksi noin 1,5 mm pieni ”chip” kello yhdessä (näkyy hieman keskikuvassa) ja toinen vielä pienempi noin 1mm kello yhdessätoista. Ei edes näy kuvassa. Näillä ei mielestäni ole yhtään mitään vaikutusta katseluun.

Tuota messinkiä mielestäni ei pidä lähteä putsamaan mutta kukin tekee tietenkin miten haluaa. Mahdollisesti mahonkiputken voisi käsitellä varovasti puuvahalla ja kiillottaa kevyesti puuvillakankaalla jos haluaa.

Putken pituus katselukunnossa 99 cm, korkeus 48 cm , linssin halkaisija noin 5,2 cm ja putken halkaisija noin 7 cm.

Erittäin hieno, noin 250 vuotta vanha katseenvangitsija!

Mielellään nouto Espoosta mutta voin myös postittaa.

Mahdollinen postitus hyvin pakattuna mutta vastaanottajan vastuulla.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 21 h 27 min 18 s
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

840 € Sulkeutuu 21 h 27 min 18 s

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.