Kuvaus

Muhtar Auezov: LAUKAUS SOLASSA. Suomentanut Natalia Pienimäki. Päällys ja piirroskuvitus V. Vlasov. 1986 SN-Kirjat / Kustannusliike Raduga. Neuvostoliitossa painettu 184-sivuinen nidottu kirja (16,5 x 10,5 cm), ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Laukaus solassa (1986; Vystrel na perevale) on kazahilaisen kirjailija Muhtar Auezovin pienoisromaani. Paimentolaisperheen kaksi poikaa joutuu feodaaliherran, Salmen-bein, rengeiksi. Bei on julma ja epäoikeudenmukainen, pieksää väkeään pienimmästäkin rikkeestä ja pitää nälässä. Eräiden pieksäjäisten jälkeen nuorempi veli kuolee keuhkotautiin. Vanhempi veli, Bahtigul, hautoo verikostoa ja varastaa bein laumasta komean tamman perheensä ruokkimiseksi. Bein väki kuitenkin yllättää hevosvarkaan, pahoinpitelee tämän ja vie omaisuuden mennessään. Bahtigul hakeutuu toisen feodaaliherran palvelukseen, mutta tämä pettää miehen luottamuksen. Bahtigul pakenee vuorille ja kostaa.

Muhtar Auezov [tai Äwezov] (1897 Tšingistau, nyk. Kazakstan – 1961 Moskova) oli kazakinkielinen neuvostokirjailija ja kirjallisuudentutkija. Muhtar Auezov valmistui vuonna 1928 Leningradin yliopistosta ja suoritti jatko-opintoja Keski-Aasian yliopistossa Taškentissa. Vuonna 1946 hänet nimitettiin Kazakstanin tiedeakatemian akateemikoksi. Kirjailijan ensimmäinen teos, kansanperinteeseen perustuva tragedia Enjlik-Kebek on vuodelta 1917. 1920–1940-luvuilla hän kirjoitti kertomuksia, pienoisromaaneja ja yli 20 näytelmää. Auezovin pääteos on runoilija ja kansanvalistaja Abai Qunanbaiulyn elämää kuvaava suurromaani Abai žoly (”Abain tie”, 1942–1956), joka piirtää laajan kuvan 1800-luvun jälkipuoliskon kazakkiyhteiskunnasta; kirjailija sai romaanista Leninin palkinnon 1959. Auezov toimi myös kazakin- ja kirgiisinkielisen kaunokirjallisuuden ja suullisen kansanperinteen tutkijana. Muhtar Auezov´n tuotannosta on suomeksi ilmestynyt romaani Laukaus solassa (1986 Helsinki, Moskova: SN-kirjat, Raduga).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 98 vrk 21 h 44 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 98 vrk 21 h 44 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.