Kuvaus

Mia Vänskä: SAATTAJA. 2011 Atena. 308-sivuinen sidottu kirja, lukematon, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Saattaja  (2011) on Mia Vänskän esikoisteos. Kaikki alkoi, kun Lilja muutti entiseen kotitaloonsa. Kellarin valot räpsyivät ja keskelle lattiaa ilmestyi yhä uudelleen tyhjästä lätäkkö. Talon edelliset asukkaat olivat muuttaneet nopeasti, kuin pakoon. Kun naapurin vanha nainen puukotetaan raa’asti ja Liljan äiti löytyy kotitalon kellarista koomaan vajonneena, Liljan omituiset lapsuusmuistot ja painajaiset alkavat loksahdella yhteen: Liljalla on erityislaatuinen kyky, jota hänen odotetaan käyttävän. Lilja kamppailee epäilystensä kanssa, mutta ymmärtää lopulta, että talon järkyttävät tapahtumat liittyvät kammottavalla tavalla häneen itseensä – ja hän voi vaikuttaa niihin. Lilja yrittää työntää tehtävän mielestään, mutta hänen on kohdattava vastuunsa ja astuttava maailmaan, jonka hän tuntee vain vanhoista taruista. Saattaja on vahva kertomus kohtalon väistämättömyydestä ja vastuuseen kasvamisesta, se raottaa myös verhoa muinaisten myyttien todellisuuteen. Teoksen piinaavuus syntyy nimettömästä uhkasta, jonka kylmän hengityksen tuntee koko ajan niskassaan.

Vänskän esikoisteos Saattaja sai hyvän vastaanoton ja voitti Helsingin Kaupunginkirjaston 12-osumaa tunnustuspalkinnon. Raati perusteli valintaa seuraavasti: "Mia Vänskän Saattaja yhdistää saumattomasti tämän päivän suomalaisarjen ja toisen todellisuuden fantasiamaailman luoden tarinasta sekä realistisen painostavan että selkäpiitä värisyttävän. – – Kauhun aineksista Vänskän käsissä syntyy keitos, joka piinaa loppuun saakka. Saattaja lyö mennen tullen laudalta monet kansainväliset kauhukirjallisuuden listaykköset."

"Saattaja kertoo nelikymppisestä Liljasta, joka palaa avioeron jälkeen lapsuuden kotitaloonsa. Talossa tapahtuu kummallisia asioita ja Lilja joutuu ottamaan vastaan tehtävän toimia eksyneiden sielujen saattajana. Rakastan kirjan suomalaisperäisiä myyttejä, metsänpeittoa ja manan maita. Vänskä on poiminut teokseensa onnistuneesti sellaisia myyttisiä teemoja, jotka nykyihmisen maailmankuvasta ovat jo kadonneet. Kirja on monessa mielessä hyvin suomalainen, mutta ei häiritsevällä tavalla. – – – " - Ahmu/Vinttikamarissa 

"Saattaja on muodoltaan kauhujännäri: siinä on sekä yliluonnollista ainesta että hyvin toimivaa jännitystä. Vänskä on kertonut esikuvakseen Stephen Kingin. Kauhukirjallisuuden tuntemus näkyy Saattajassa hyvällä tavalla. Tarinan alkupuolella henkilöistä tehdään kiinnostavia ja heidän arkensa ehtii tulla tutuksi. Kun oudot tapahtumat sitten alkavat, ne leikkaavat tavallisuuden rikki hyytävästi. Tarinan päähenkilö on nelikymppinen Lilja, joka jättää Helsinkiin petollisen puolison ja palaa takaisin lapsuusmaisemiinsa Keski-Suomeen. Sattumalta hänen lapsuuskotinsa, rintamamiestalo, tulee myyntiin ja Lilja sen ostaa. Voisi kuvitella, että paluu lapsuuskotiin veisi tarinaa nostalgian, muistojen ja ehkä myös aikojen takaisten kasvukipujen suuntaan. Toki tätäkin Saattajassa on, mutta vain siteeksi pääaiheelle eli kummitustarinalle. Lilja kun ei todellakaan ole yksin talossaan, vaikka ainoa elossa oleva henkilö siellä onkin. On jokin tai se, josta alkaa koitua hengenvaarallista harmia. Vänskä virittelee pelon tuntua erinomaisilla kuvauksilla. – – –" Helena Miettinen, Keskisuomalainen

Mia Vänskä (s. 1972) on valmistunut Tampereen yliopistosta pääaineenaan englantilainen filologia. Hän työskentelee IT-alalla ja kirjoittaa työkseen teknistä dokumentaatiota. Hän on kotoisin Keski-Suomesta mutta asuu nykyisin Espoossa. Mia Vänskä on julkaissut teokset Saattaja (2011), Musta kuu (2012) ja Valkoinen aura (2014).

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 107 vrk 15 h 31 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 107 vrk 15 h 31 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.