Kuvaus

Matti Hälli: OI, AIKA SÄ ENTINEN. 1958 Otava, Tähtikirjasto N:o 54 (kolmas painos). 197-sivuinen sidottu kirja, kannet ylipainettu, ehjä ja siisti, esilehdellä aikaisemman omistajan leima, ei muita merkintöjä.

Oi, aika sä entinen (1942) on Matti Hällin raikas, helmeilevän iloinen nuoruudenteos ikuisesta ylioppilaasta Joonas Karhusta, joka – lainattuaan eräänä kevätpäivänä entiseltä rehtoriltaan tämän vanhan ylioppilaslakin ja matkarahat Helsinkiin – tulee pääkaupunkiin pitämään luokkakokousta kolmen entisen kvartettiveikkonsa kanssa. Nämä veikot, lääkäri, tuomari ja asianajaja, ovat välillä paljon muuttuneet, uponneet arjen harmauteen ja huoliin, ja entiset iloiset ylioppilaslaulut ja gluntit ovat heiltä melkein unohtuneet, niin että tarvitaan tosiaan Joonaksen väkevä ystävällinen käsi vetämään heidät jälleen elämän kevätauringossa välkkyvälle iloiselle pinnalle. Mutta Joonas on mies tekemään sen, ja ennenkuin hän vappulaulun kaikuessa lähtee takaisin kaukaiseen pohjoiseen kotikaupunkiinsa, kaikki asiat ovat taas parhain päin.

Vuonna 1942 Orvo Saarikivi ohjasi Suomen Filmiteollisuudelle elokuvan Oi, aika vanha, kultainen, joka pohjautuu Matti Hällin romaaniin Oi aika sä entinen.

Matti Hälli (alk. Häll, 1913 Oulu – 1988 Oulu) kirjoitti ylioppilaaksi Oulun lyseosta 1933, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa. Sota, tilapäiset ansiotytöt sekä kirjailijanura pitkittivät akateemisia opintoja. Hälli valmistui yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi vuonna 1952 ja filosofian maisteriksi 1970 pääaineenaan estetiikka ja nykyiskansain kirjallisuus. Hälli käytti ensimmäisissä kirjoituksissaan kirjoittajanimeä M. Paasi (häll = 'paasi'). 1930-luvulta lähtien hänen kertomuksiaan ilmestyi mm. Jännityslukemisto-, Seikkailukertomuksia- ja Yllätyslukemisto-lehdissä. Ensimmäinen romaani, poikien seikkailukertomus Dynamiittimiehet, ilmestyi 1938 ja palkittu nuortenromaani Jäät lähtevät 1940. Hällin kirjoitti romaanien ja novellikokoelmien ohella kolme dekkaria: Lepakkoarvoitus (1939),  Sopimatonta kuolla yliopistolla (1943) ja Murha meren rannalla (1943). Hällin läpimurtoteos on rakkausromaani Suopursu kukkii (1943). Sen pohjalta Toivo Särkkä käsikirjoitti ja ohjasi samannimisen elokuvan 1947. Romaanin Oi aika sä entinen (1942) pohjalta valmistui elokuva Oi, aika vanha, kultainen  jo 1942. Novellikokoelmat Ystävämme Andersson (1945) ja Vanha mukava Andersson (1946) kertovat taiteilijoiden ja ylioppilaiden ystäväpiiristä, jota paimentaa ystävällinen vahtimestari Andersson. 1950- ja 1960-luvuilla Hälli kirjoitti kaksi ensimmäistä trilogiasarjaansa; Oulu-trilogia (Valkea kaupunki, Lassinkallio ja Kosken kuuluvissa) ja Hailuoto-trilogia (Isä Jumalan ilveilijä, Ruottinojan aurinko ja Meri-Heikin perintö). 1970-luvulla ilmestyi suosituin trilogiasarja Juurikorven elämästä (Täällä Juurikorvessa, Morsiamenkädestä ja puhuvasta ovenrivasta ja Juurikorven elämänmenosta). Juurikorpi oli meren tuntumassa sijaitseva pikkukylä, jossa vanhat elämäntavat ja kansanviisaus olivat vielä kunniassa.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 62 vrk 11 h 18 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 62 vrk 11 h 18 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.