Kuvaus

Markku Heikkilä: UUTISSI TURUST – EI VIRALLISSI MUT TORELLISSI. MATKAKIRJA TURKULAISUUTEEN JA TOTUUS ÄSKEISISTÄ TAPAHTUMISTA. OSA XX. 2015 Radio Sata. 100-sivuinen nidottu kirja (21 x 15 cm), lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi. Matkakirja turkulaisuuteen ja totuus äskeisistä tapahtumista. Osa XX (2015) on 20:s Uutissi Turust -kirja. Tämä opus on kaikkest ensmäinen täyrellinen kakskiäline opaskirjane mikä anta tiarot siit et kummottos Turus ja turkulaisten kans pärjä vai ei o syntyny Heirekenil eikä asunu 50 vuat viält Turus. Opuksen on kirjottanu Markku Heikkilä ketä on montlai kohkannu ja vohkannu elämässäns Turus. Heikkilä on jo 20 vuat harjotellu pusamal joka vuasi Uutissi Turust -kirjan. Tämä on sarjan viiminen osa ja förttiströpö. Tehkä hyvij ja sivistykä! Kädessänne oleva teos on ensimmäinen täydellinen Turun murteinen ja suomenkielinen matkaopas, jossa käsitellään Turkua ja turkulaisuutta. Sen avulla selviytyy Turussa, vaikka ei ole syntynyt Heidekenillä eikä asunut Turussa 50 vuotta. Kirjan tekijä Markku Heikkilä on turkulainen radiopersoona, joka on kirjoittanut Uutissi Turust -kirjasarjaa jo 20 vuotta. Tämä on sarjan viimeinen, kaikenkattava osa.

Turkulaisen Radio Sadan toimittaja Markku Heikkilän ensimmäisessä Uutissi Turust – ei virallissi, mut torellissi -kirjassa, joka ilmestyi 1996, turkulaisuutta ja turun murretta selitetään suomeksi kunnes kieli vaihtuu kun siirrytään Misä – kui – kummottos: turkulaiste vuosikirjaan. Tampereen murretta on kunniakkaasti pyrkinyt ylläpitämään Tampere-seura sekä Aamulehden Moro-liite. Moron toimittaja Hannu Hyttinen on laatinut sanakirjojakin: Pipa päässä rotvallir reunalla (1995), Musa taskussa pulteriairalla (1999) ja Iso Pipa tampere–suomi-suursanakirja (2009). Murrebuumissa 1990-luvun puolivälissä oli mukana kirjailija Sinikka Nopola »hämäläiskirjallaan» Ei tehrä tästä ny numeroo (2003), jota seurasi sarja Eila ja Rampe kirjoja. 1990-luvulla ilmestyneitä murreproosakirjoja ovat vaikkapa Hannu Heino: Turhambäeväst äkseeramist – ja muutakkim braakkasklemist Raumam bualest (1994) ja Raimo Vahtera: Sattumi: Jutumpätki Turust (1997). WSOY aloitti sarjan murresanakirjoja kuten Tavvoo savvoo: savon kielen sanakirja (1997; Unto Eskelinen), Yhtä koska: Yliperän kielen sanakirja (1999 Oiva Arvola), Jottan tarttis tehrä: Turun murteen sanakirja (1999 Kalevi Wiik), San nys snääki: Rauman kielen sanakirja (2000 Hannu Heino), Aena kun silimä välttää: Sisä-Savon murteen sanakirja (2003 Pekka Vepsäläinen) ja samassa sarjassa Stadin snadi slangisanakirja (1997; Juhani Mäkelä). Murrebuumi ei suinkaan ole 1990-luvun ilmiö. Esimerkiksi WSOY on kustantanut Hj. Nortamon raumlaissi jaarituksi jo 1907 ja Vaasan Jaakoon eteläpohojalaasia murrepakinoota 1930-luvulta alkaen.
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 89 vrk 22 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

12 € Sulkeutuu 89 vrk 22 h 54 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.