Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kuvan hyväkuntoinen kirja.

Esikoisromaanissaan Enkelimies Marja-Liisa Heino (s. 1969) on antanut linnakundille minäkertojan äänen. Teos luo henkilökuvan nuoresta miehestä yhteiskunnan marginaalissa, jossa kyvyt ja halut päätyä sen lailliselle puolelle ovat vähissä. Vankila vaikuttaa asukkeihinsa, tiili puree ja sosiaaliset ja mielenterveyden ongelmat kroonistuvat miesten mukana kun he kulkevat porteista sisään ja ulos.

Teoksen päähenkilö Jyrki Oinonen on väkivaltarikollinen, joka on jatkuvasti huolissaan miehekkyydestään, pelkää miesyhteisön homoseksuaalisia virityksiä ja kaikenlaista heikkoutta, hermostuu herkästi ja kommunikoi nyrkeillä kun hermostus riistäytyy käsistä. Elämänpiiri pyörii sekakäytön ja huumerikollisuuden kehää niin, että jälkeenpäin väkivaltaisia tilanteita on vaikea muistaa. Romaanin alussa Oinonen kertoo vankilan sosiaalisista hierarkioista ja laillisten ja laittomien aineiden liikkeistä. Kun hän pääsee Sörkästä vapaalle, kiven sisällä vietetyt vuodet ovat muuttaneet ympäristöä, mutta oman elämän punaiset langat pysyvät samoina. Tampereella on helppo solahtaa takaisin vanhastaan tuttuun alamaailmaan ja vapaat päivät vetävät Oinosta magneetin tavoin vaikeuksiin.

Alamaailman šakkilaudalla Oinonen on pöpperöinen pikkutekijä, jota arvokkaammat nappulat jatkuvasti uhkaavat. Rikollisen uralla hän on nuoresta iästään huolimatta nähnyt lähes kaiken, ainakin omien kertomustensa mukaan, mutta on silti amatööri. Mömmöpäissä heiluessa sopimukset tuppaavat unohtumaan ja varomattomuus ja huolimattomuus saattavat hänet väkivaltaisiin kohtaamisiin isompien tekijöiden ja virkavallan kanssa. Oinosen rikollisuus on kaukana isojen poikien leikeistä, mutta velat ja pelot pitävät hermot tiukoilla. Nukkuminen onnistui pameilla, herääminen pirillä, hermokohtauksen sattuessa bentsoja, krapulan lievitykseksi sitä samaa, muuten vaan piristykseksi kossua tai a-vitamiinia…

Tuttavapiiri muodostuu lähinnä rikoskumppaneista ja nyrkit puhuvat herkästi myös kaverusten kesken. Oinosen ihmiskäsitys ei ole kovin positiivinen.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


4 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 26.4.2024 15:47
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.