Kuvaus

Laulu koti-ikävästä on Mika Ronkaisen ohjaama vuonna 2013 ilmestynyt dokumenttielokuva. Dokumentin tarina kertoo isän ja pojan, Tauno ja Kai Latvalehdon, automatkasta Oulusta Göteborgiin takaisin maisemiin, joissa he asuivat 1970-luvulla koko Kain lapsuuden aina tämän murrosikään saakka. Matka muuttuu musiikilliseksi retkeksi yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaissiirtolaisuuden historiaan.

Kai Latvalehto on aina tuntenut itsensä ulkopuoliseksi. Kun Latvalehdon perhe asui 1970-luvulla Göteborgissa Etelä-Ruotsissa, Kai koki olevansa toisen luokan kansalainen. Hän oli yksi niistä, jotka hölöttivät outoa kieltä ja joivat liikaa viinaa. Häntä hävetti olla suomalainen.

1980-luvun alussa Kain isä Tauno päätti, että on aika muuttaa takaisin Suomeen. Edelleenkään Kai ei tuntenut oloaan kotoisaksi. Nyt nelikymppisenä, Suomirokkia-hitin tehneen Aknestik-yhtyeen kitaristin uran lopetettuaan ja oman lapsen saatuaan Kai kokee olevansa vielä enemmän juureton.

Kai päättää ajaa isänsä kanssa autolla Oulusta Göteborgiin lapsuuden maisemia katsomaan. Isän ja pojan automatkasta kehkeytyy musikaalinen retki yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaisen siirtolaisuuden historiaan; häpeään, syyllisyyteen, rikollisuuteen, alkoholismiin ja perhesalaisuuksiin.

Vaikka se on puhdasverinen dokumenttielokuva, se on myös road movie ja musikaali.

Laulu koti-ikävästä oli elokuvateatterilevityksessä sekä Suomessa että Ruotsissa keväällä 2013. Elokuva sai molemmissa maissa teatterilevityksessä yhteensä noin 20.000 katsojaa. Laulu koti-ikävästä sai teatteriensi-iltansa Ruotsissa 22. maaliskuuta 2013 nimellä Ingen riktig finne ja Suomessa 5. huhtikuuta 2013. Elokuva julkaistiin DVD:nä sekä Ruotsissa että Suomessa syksyllä 2013.

Ronkainen voitti elokuvallaan parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla helmikuussa 2013.

Laulu koti-ikävästä palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla kaikkiaan kolmella palkinnolla: yleisöpalkinnolla, pääpalkinnolla yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa, sekä jaetulla Risto Jarva -palkinnolla.

Vuoden 2014 Jussi-gaalassa Laulu koti-ikävästä sai parhaan dokumenttielokuvan sekä parhaan musiikin Jussi-palkinnot.

Laulu koti-ikävästä valittiin syksyllä 2014 Suomen Prix Europa -ehdokkaaksi TV-dokumenttien sarjassa.

Laulu koti-ikävästä -dokumenttielokuvasta sovitettu näytelmäversio sai ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterissa 27. helmikuuta 2016. Näytelmän käsikirjoitti ja ohjasi Mika Ronkainen. Näytelmäsovituksen ohjasi Mika Ronkainen

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 41 vrk 13 h 46 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

6 € Sulkeutuu 41 vrk 13 h 46 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.