Kuvaus

”Kuopio.”

Erittäin tunnustetun matrikkelitaiteilija P.A. Kruskopfin (1805-1852) litografia. Laatassa vuosiluku 1845.

Eli ajoitus menee sinne 1800-luvun alkupuoliskolle.

Ikää siis vuonna 2021 jo 176 vuotta.

Koko kehyksineen noin 23 x 34,5 cm.

Teoksessa lisäksi merkinnät ”P.A. Kruskopf fec” ja ”Lith.u. Druck v.Adler u. Dietze in Dresden.” Adler ja Dietze painoivat näitä kuvia Suomesta Dresdenissä arviolta vuosina 1843-1852. Elikkä sinne ajoittuu painokin.

Kuva esiintynyt Zachris Topeliuksen teoksessa "Finland framstäldt i teckningar" (Helsingfors, 1845) sivulla 207 eli suomalaisuuden rakennusaineiden äärellä ollaan. Kyseessä oli ensimmäinen kokonaisesitys Suomen maisemista lounaissaaristosta tunturimaisemaan ja teoksella sanotaan olleen suuri merkitys suomalaisen isänmaallisuuden kehittymiseen.

Liikkuuhan näitä välissä, mutta tuskin tällaisissa vanhoissa kehyksissä.

Kirkko näkyy kuvassa, Kallavesi ja matalaa mökkiä paljon siellä täällä. Rannassa tuulimylly. Kuvattu jonkinlaiselta kukkulalta kai. Ne, jotka asuvat siellä, missä Lentävä kalakukko liikkuu tietänevät paremmin.

P.A. eli Pehr Adolf Kruskopf (1805–1852) oli Suomen varhaisimpia kivipiirrosten tekijöitä. Hän oli piirtäjä ja taidemaalari.

Nämä litografiat ja nimenomaan Suomen maisemien kuvaus kai oli se, mikä hänestä jäi elämään. Sijoittuvat siihen isänmaallisuuden nousuun. Teoksia on mm. Ateneumin kokoelmissa.

Opiskeli piirustusta pietarilaisen Frans Fredrik Sedmigradskyn oppilaana ja toimi myös pitkäaikaisena piirustuksen opettajana Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella 1830-1949. Eli ominta alaa tämä on tämä tarkka työ, piirustus.

Ks. Kruskopfista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pehr_Adolf_Kruskopf
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/pehr-kruskopf
Vastaava työ Doriassa: https://www.doria.fi/handle/10024/33514

Kunto:
Kehyksissä paljonkin kulumaa ja sanottavaa, kun läheltä katsoo. Liimailtu takaisin irronneita palasia, isojakin. Yritin kuvata tätä. Näkyy kuvassa 3 (vasen kehys, alanurkka). Jotain tahraakin työssäkin on. Näkyy myös kuvassa 3 (alhaalla keskellä). Mutta silti aika hieno kokonaisuus ja mahtava vanhan ajan tunnelma, jos hyväksyy nämä puutteet. Normaali ajanmukainen kellastuminen lisäksi. Kehykset korjailujen jälkeen hauraassa kunnossa, mutta pysyvät kasassa. Takana jotain teippailuja.

Nämä kehykset tuppaavat olemaan sellaisia, että ovat usein matkan varrella hajonneet. Isovanhemmillakin oli samanlaiset eräässä peilissä ja olivat hajonneet ja roskiin menivät, kun vanhainkotiin muuttivat ennen kuin ehdin ne sieltä ottaa.¨

Huomaa runsaat puutteet kehysten kunnossa!

Mutta silti. Kokonaisuus näyttää hienolta seinällä.

Ainahan näissä jotain tämän ikäisissä yleensä on.

Laitan kunnoksi tyydyttävä kaikista puutteista huolimatta, kun tässä on nuo kehyksetkin.

Ei kai näitä tälleen kauheena liiku.

Olen törmännyt joskus samaa sarjaa oleviin, mutta en muista Kuopiota. Eli jos asut Puijon näkötornin juurella, voi tämä olla sinulle ehdoton tai sitten kesämökille kauniisiin kansallismaisemiin.

Tämän lähettämisessä on riskiä.

Huutopakettina 7,95. Postikulut ostajalle. Tai sitten nouto.

Hoidan oman osuuteni ehdottoman luotettavasti. Ks. tarvittaessa yli 900 positiivista palautettani, mutta postin toiminnasta en voi ottaa vastuuta eli siinä riski ostajalla. Pakkaan kyllä huolellisesti.

Kuten sanottu teos on hauras kehyksineen.

Katso muutkin kohteeni. Myynnissä paljon klassikkotavaraa ja taidetta matrikkelitaiteilijoilta, grafiikkaakin. Kruskopfilta toinenkin työ!

Hakusanoja: P.A., Pehr Adolf Kruskopf, Kuopio, Adler u. Dietze, Dresden, Zachris Zacharias Sakari Topelius, Finland framstäldt i teckningar, Suomi, litografia, kivipaino, painokuva, kehystetty, 1845, suomalaisuus, maisema, nationalismi, kansallismielisyys, isänmaallisuus, kansallismaisema, patriootti, kansallinen herätys, Suomen suuriruhtinaskunta, fennomania, suomenmielisyys, suomenkiihko, 1800-luvun, 1800-luku, taulu.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


40 €
tai
Sulkeutuu
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.