Kuvaus

"Painotuoreita"  ja lukemattomia numeroita:  Jymy  2/1973  ja  3/1975  , Huuli 3/1976

Jymy tuli lehtipisteisiin 1973 Robert Crumbin piirtämän kansikuvan voimin.  On selvää että Jymy oli ensimmäinen aikuisten sarjakuvalehti Suomessa. Kannen esittelyteksti hehkuttaa: "Underground-sarjakuvalehdet ovat viime vuosina saavuttaneet valtavan menestyksen Yhdysvalloissa." Ehkä pienoista liioittelua, mutta huomionarvoinen ilmiö ne olivat.

Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin meillä julkaistiin yhteiskunnallista satiiria sisältävää sarjakuvaa (liekö edellinen kerta ollut Jalmari Finnen ja Ola Fogelbergin Janne Ankkanen?). Jymy julkaisi pääasiallisesti amerikkalaisia ja hollantilaisia piirtäjiä, mutta joukkoon mahtui muutamia suomalaisia. Lehden päätoimittaja Pekka Gronow oli henkilökohtaisessa yhteydessä useimpiin piirtäjiin mm. Robert Crumbiin. Kustantajalla oli kuitenkin vaikeuksia palkkioiden maksuissa ja Gronow kyllästyi pian jättäen Jymyn jo kolmen numeron jälkeen. Toimittajana jatkoi Kari Kantalainen, joka myöhempinä aikoina on tullut hieman hämmentävästi tunnetuksi Kokoomuksen kansanedustajana.

Jymyn heikkoutena oli puolihuolimaton toimitustyö, joidenkin sarjojen piirtäjiä ei mainittu lainkaan, luvattuja sarjoja ei nähty ja sellaista. Vuoden 1975 kakkosnumeron kannessa ja esipuheessa hehkutellaan Joost Swarten 16 sivun värisarjalla, joka ainakin omassa kappaleessani on mustavalkoinen. Joka tapauksessa Jymy toi suomalaislukijoiden ihmeteltäviksi paitsi Crumbin, myös Jay Lynchin, Gilbert Sheltonin ja Kim Deitchin sarjoja. Suomalaisista ainakin Juho Juntunen debytoi Jymyssä.

Huuli pyöristyy

Jymyn viimeisen numeron ilmestyttyä vuonna 1975 alakulttuurisarjislehden peräsin siirtyi Huulen käsiin.

Tamperelaisen Tampressin 1976 aloittama lehti käytti alkuun Marvelin aputoiminimi Magazine Management Company-yhtiön paketoimia over-underground-sarjoja. Kolmen ensmmäisen lehden sisältöä olivat tämän ison Marvel-yhtiön Komix Book-lehdessään julkaisemaa siistittyä ja hampaatonta "undergroundia".

 

Systeemit muuttuivat Soundi-lehden kustantajan ostettua Tampressin lehdet. Soundiin piirtänyt ja levyarvosteluja kirjoittanut Juho Juntunen tarttui tilaisuuteen ja ryhtyi toimittamaan innolla uudistamaansa Huulta. Juntunen sai Jymyn Gronowilta piirtäjien yhteystietoja ja pian lehti oli legendarisessa vedossa ilmestyen peräti kerran kuussa. Juntunen otti ohjelmaan mukaan suomalaisia sarjoja. Heti ensimmäisessä esipuheessaan Juntunen pyysi yleisöä lähettämään sarjojaan, joita sitten hänen yllätyksekseen tuli kahmalokaupalla. Tosin harva niistä oli julkaisukelpoista.

 

Juntusen Huuli jatkoi.

Juntusen Huuli jatkoi.

Joka tapauksessa Juntusen ohella lehden suomalaispiirtäjiä olivat mm. Jari Pantzar, Kari Sipilä, Rauli Nordberg ja Heikki-Pekka Miettinen. Lehti julkaisi kokonaisen Suomi-teemanumeronkin. Huulen levikki oli alhaisimmillaankin noin 8000 kpl.

Vaikeudet alkoivat kun kustantaja ei maksanut Juntuselle palkkioita ajallaan ja jälleenmyyjät alkoivat suhtautua penseästi miehisiä elimiä kansikuvissaan ja muuta epäsiveellistä sisällään pitävää lehteä kohtaan. Lehtipiste ja Sokoksen kirjaosastot kieltäytyivät pitämästä Huulta hyllyssään. 11/1977 jäi Huulen viimeiseksi numeroksi. 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 11 vrk 12 h 9 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

9 € Sulkeutuu 11 vrk 12 h 9 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.