Kuvaus

Yrjö Kokko: De lyckliga öarna: En resa i den kanariska övärlden

  • Schildts, 1953; översättning från finskan; Inbunden bok utan skyddsomslag, 244 sidor, illustrerad med fina sepiatonade fotografier
  • i gott skick med bara minimalt slitage i ryggbandets kanter
  • PRIS: 1 euro + frakt 7 euroa inom övriga Finland, utom Åland (se nedan) = 8 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 14 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Den finska veterinären och författaren Yrjö Kokko (1903-1977) är känd främst för sina naturskildringar från Lappland, men här visar han att han också behärskar reseskildringens genre.

Läsaren får följa med på en resa till Kanarieöarna under tidigt 1950-tal, före paketreseturisternas tid. Redan ditresan är ett veritabelt äventyr med många mellanlandningar och byten av flyg. Resan går via Paris och Madrid och vidare med Air France, vars flyg tyvärr blivit överbokat. Men inget problem: Man lät några av passagerarna sitta på packlådor vid kabindörrarna!

Kanarieöarna är inte heller ännu det turistparadis det är i dag, utan Kokko får tillfälle att se hur man levde där före turistboomen. De mörkhåriga svart-och-vitklädda invånarna stirra på hans blonda dotter som om hon vore från mars... Sedan bär det runt på öarna, upp i bergen bland primitiva herdar som använder sig av långa stavar för att bokstavligen stavhoppa över djupa klyftor som finns överallt i marken. Solbrända ungar sitter och dinglar med benen över bråddjupen... Men Getter och höns och andra husdjur finns det förövrigt också mitt inne i La Palmas. Fortskaffningsmedlen är kameler, oxkärror, åsnor och en och annan bil...

Och alltsammans är kryddat med en lakonsk finsk humor och fyndigt återgivna dialoger med lokalpopulasen och alla andra han stöter på under resan...


En del reseskildringar har säkert "bäst-före-datum", men den här boken blir troligen intressantare vad tiden går. Perfekt att ta med sig på en resa till Kanarieöarna om man t.ex. vill jämföra hur det var då och hur det är nu t.ex.

sökord: reseskildringar 1950-talets Kanarieöarna kultur Spanien herdar flygresor matkakertomukset memoarer resor geografi historia kulturhistoria

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 43 vrk 6 h 59 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 43 vrk 6 h 59 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.