Kuvaus

Helena Richardson: Rädda Felix: Att skapa ett barn för att rädda livet på ett syskon

  • Månpocket, 2009; pocketbok, 234 sidor, några bilder
  • Ytliga veck på pärmen, annars i OK skick
  • PRIS: 1 euro + frakt 4 euro som brev inom Finland och Åland = 5 euro eller 6 euro som spårbart paket hem i brevlådan = 7 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

En familjs kamp för att rädda sin son

Skrivandet har fått mig att tro på mig själv och det jag efterfrågar. Att inte backa en tum inför det jag vill och det jag måste hitta. En donator inför mitt barns framtida benmärgstransplantation. Felix räddning. Helena Richardson

Fyraårige Felix riskerar att dö i en obotlig sjukdom om han inte får ett syskon som kan donera benmärg. Föräldrarna blir de första i Sverige som får tillåtelse från Socialstyrelsen att genomföra gallring av embryon i jakt efter ett identiskt barn. Felix bror Mathias är redan bortom räddning, han är döende. För att Felix ska räddas krävs det att han får hjälp snabbt.

I Rädda Felix slungas vi in i Helena Richardsons vardag, en tillvaro som kan tyckas svår att uthärda, men som familjen lyckas hantera med humor, hopp och stort tålamod. Hon berättar uppriktigt och självutlämnande om sin och makens kamp och om drivkraften bakom - kärleken till barnen. Följ deras kamp, en kamp som lämnar ingen oberörd.

Helena Richardson, 31 år, arbetar som företagsekonom inom Electrolux-koncernen och bor i Trollhättan. Som förälder har hon ställts inför det ofattbara: att skapa ett barn för att rädda livet på ett syskon.

Boken utkom 2009, sedan dessa har lilla Emma kommit till världen och är det första och hittills enda barnet som har fötts i Sverige med uppgiften att rädda ett syskons liv. När hon föddes tappades blodet från hennes navelsträng och frystes ned för att rädda storebror Felix från en livshotande genetisk sjukdom.

Tekniken, som heter PGD-HLA, är dock kontroversiell, både etiskt och medicinskt. Hur mycket ska man mixtra i en människans arvsanlag?

- Min dotter är ett efterlängtat barn, säger Helena Richardsson.
Helena bär på en ovanlig genetisk sjukdom som hon, utan att veta, förde över till sina båda söner Mathias och Felix. Mathias har redan drabbats och kan inte räddas.

För att vara säker på att hitta en donator som kunde rädda Felix, skaffade föräldrarna ett nytt syskon, Emma, som inte bär på anlaget och om har samma vävnadstyp som Felix.

Men Emma slapp bli donator åt sin storebror. Efter flera års sökande hittades en manlig donator utanför familjen som donerade benmärgsceller till Felix. Emma är ett glatt och friskt barn, säger mamma Helena.

 sökord: biografier memoarer konstgjord befruktning barn sjukdom benmärgsdonator gallring av embryon genetisk manipulation genetik sanna berättelser familjer genetiska sjukdomar lääketiede genetiikka keinohedemöitys

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 50 vrk 20 h 18 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 50 vrk 20 h 18 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.