Kuvaus

Gunnar Tideström: Edith Södergran

  • Wahlströn & Widstrand, 1991; inbunden bok, kartonnage med pärmbild och med skyddsomslag med samma bild, 264 sidor
  • Skyddsomslaget har en del lagningar i kanterna och bitar av självhäftande bokplast. Själva boken (som ser lika ut som skyddsomslaget) är i gott skick
  • PRIS: 5,50 euro + frakt 4,50 euro som brev inom Finland och Åland = 10 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Edith Södergran (1892–1923) förnyade lyriken och var en banbrytare för den nordiska modernismen, och hon är den internationellt mest kända finländska poeten. Hon är också den som man forskat mest omkring, men under hennes livstid var det nästan ingen utanför den lilla finlandssvenska modernist­kretsen som uppskattade henne. Tankarna på en förnyelse av alla värden och på en stark skapande individ förenades i ”den nya kvinnans” emanciperade sinne under Södergrans tidsålder. Södergrans produktion blev inte så omfattande, men den var visionär och radikal till sitt uttryck och den har förmedlat europeiska strömningar, som symbolism, expressionism och ryskt avantgarde till nordisk lyrik.

Det här är Gunnar Tideströms numera klassiska biografi som följer Edith Södergran liv från barndomen i Raivola genom ungdomens restor och sanatorievistelser. Tideström mötte Ediths vänner, medpatienter och läkare och skildrar mottagendet av hennes böcker. Han tecknar ett porträtt av en oväntad och motstriding personlighet och ger i sina analyser en nyckel till en mera vardagsnära och insiktsfull läsning av Edith Södergrans lyrik.

sökord: finlandsvenska författare lyrik dikter diktare finlandssvensk litteratur litteraturhistoria Edith Södergrans biografi elämänkerrat ruonous suomenruotsalainen kirjallisuus kirjallisuustiede

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 4 vrk 6 h 16 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5,50 € Sulkeutuu 4 vrk 6 h 16 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.