Kuvaus

Tim Flannery: Vädermakarna. Människan och klimatet.

  • Månpocket 2007, 330 s. (En miljövänlig bok)
  • Orig. titel: The Weather Makers: The history and Future Impact of Climate Change
  • PRIS. 1 euro + frakt 4 euro som brev inom Finland och Åland = 5 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Hur påverkas vi av att jordklotet blir varmare? Vad är orsaken till kraftigare oväder och allt längre torrperioder? Är allt detta oundvikligt? Tim Flannery lyckas med konststycket att göra att göra klimatfrågan gripbar och möjlig att förstå även för lekmän. Boken visar hur vi med gemensamma krafter kan angripa problemen. Du kommer att häpna över hur mycket du själv kan påverka.

Det här är alltså en bok som inte handlar om enbarat klimatpolitik, utan ger konkreta exempel på förändringar i naturen som iakttagits runtom på vår planet, presenterar orsakssammanhangen och även föreslår lösningar. 

[Utdrag ur boken:]

Havet har naturligtvis en enorm massa jämfört med atmosfären - närmare bestämt är den 500 gånger så stor - och det är oerhört kompakt. När vi försöker förstå hur atmosfärsen påverkar havet måste vi därför föreställa oss någonting i stil med att en liten "bubbla" (Volkswagen) försöker knuffa på en stridsvagn så att den börjar rulla utför en sluttning. Det är inte lätt för "bubblan" att få åbäket i rörelse, men när det väl har börjat rulla finns det inte mycket "bubblan" kan göra för att hejda det.
Det bör också nämnas att det finns en viktig faktor som saktar ner havets reaktion på klimatförändringarna, nämligen vattnets skiktning. Om allt havsvatten blandades så att det fick samma temperatur skulle det bara vara 3,5 grader C varmt. Bortsett från havet vid polerna är de övre skikten i havsvattnet långt varmare än så. men ju större djupet blir, desto kallare blir vattnet och allra längst ner kan temperaturen ligga under fryspunkten (eftersom vattnet är salt och saltvatten har lägre fryspunkt än sötvatten).
Ju svalare ytan blir, desto lättare blandar sig skikten i havsvattnet, vilket påskyndar avkylningsprocessen. När havet värms upp blir det mera skiktat, vilket gör det svårare för ytvattnet att blanda sig med vattnet längre ner, varför det tar längre tid för värmen att nå djuphavsbottnet flera kilometer under ytan...


hakusanat: ilmanstonmuutos växthuseffekten klimatförändringar ilmasto kasvihuoneilmiö globala uppvärmingen miljöproblem miljöfrågor ympäristö naturskydd luonnonsuojelu miljömedvetenhet koldioxid globala problem skydda regnskogarna klimatdebatten ilmastopolitiikka biologi havsbiologi biologia köp och själj på svenska i Finland finländska marknaden ilmaston lämpeneminen

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 59 vrk 20 h 38 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 59 vrk 20 h 38 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.