Kuvaus

Heinz Heger: Fångarna med rosa triangel. Fredrik Silverstolpe: Homosexualitet i Tredje Riket

  • Författarförlaget, 1984; inbunden bok, 296 sidor
  • Föredetta biblioteksexemplar med plastad pärm och gamla stämplar. Lite sned i ryggen, annar i prima skick.
  • PRIS: 13 euro + 6 euro frakt som postpaket inom övriga Finland (utom Åland) = 19 euro (frakt som brev till övriga Europa 15 euro)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Fångarna med rosa triangel (ty: Die Männer mit dem rosa Winkel), även publicerad som Männen med rosa triangel, är en självbiografi av den österrikiske författaren och överlevaren från koncentrationsläger Josef Kohout. Han gav ut boken under pseudonymen Heinz Heger. Titeln hänvisar till det märke i form av en rosa triangel som de homosexuella fångarna i koncentrationslägren tvingades bära. Boken publicerades första gången på tyska 1972 och i svensk översättning av Fredrik Silverstolpe 1984. Romanen är självbiografisk och beskriver Hegers tid i koncentrationslägret Sachsenhausen i Nazityskland, där han blivit internerad på grund av sin homosexualitet. En omskakande överlevnadshistoria.

1939 grips den 22-årige österrikaren Josef av Gestapo. Han är homosexuell och har haft en förbjuden relation med sonen till en uppburen nazist. I koncentrationslägret tvingas han bära den rosa triangel som märker homosexuella fångar. Den placerar honom allra lägst i lägrets hierarki.

Josef i boken är en av dem som mot alla odds, överlevde Förintelsen under andra världskriget. Det är en unik skildring av den grymhet och de fasor som utspelade sig i Hitlers dödsläger för homosexuella män. Tortyr, avrättningar och de grövsta kränkningar.

De homosexuella fångarna räknas ofta till de grupper som kallas "de glömda offren för Förintelsen". Till skillnad mot andra grupper så upphörde inte förföljelserna mot männen med den rosa triangeln. Tvärtom fortsatte den och upprätthölls. Den lagparagraf som Tredje riket utnyttjat för att döma homosexuella behölls ända in på 1970-talet, vilket bland annat gjorde att de överlevande homosexuella fångarna förvägrades pension eftersom deras straff, deras tid i fånglägren, ansågs vara rättmätiga.

I bokens andra del en 169 sidor lång faktaspäckad artikel om homosexualitet i Tredje Riket inklusive fotnoter och källförteckning.

 

sökord: Nazityskland Tyskland under andra världskriget förföljelse av homosexuella koncentrationsläger biografier

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 67 vrk 11 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

13 € Sulkeutuu 67 vrk 11 h 54 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.