Kuvaus

Erkki Vettenniemi: Pohjolan helleenit - Suomalaisen olympiaurheilun synty.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007.

Sivuja: 466 sivua.

Nidottu (pehemäkantinen).

Kunto oikein hyvä. Siisti, ei merkintöjä tai repeymiä.

"Olympian rauniot sijaitsevat Kreikassa, helleenien maassa. Moderni Kreikka syntyi 1820-luvun vapaussodan myötä, minkä jälkeen olympisen nimen saaneita tapahtumia nousi Ruotsiin, sitten Englantiin ja Kreikkaan, vuosisadan lopulla Suomeenkin.

Pohjolan Helleenit kertoo uuden ajan olympolaisten hankkeiden ja haaveiden historiasta. Elias Lönnrot tunnisti Ritvalan helkajuhlissa "muinaisen Olympian" kosketuksen jo 1930-luvulla, ja puoli vuosisataa myöhemmin Juhani Aho ihastui Tampereen laulujuhlien tarjontaan: "Niinhän on kaikki kuin vanhain kreikkalaisten olympialaisissa leikeissä!"

Ulkomaisiin olympialaisiin suomalaaisia osallistui 190-luvun puolella. Ateenaan matkusti keväällä 1906 viisi miestä, joista Verner Järvinen saavutti antiikkisena pidetyssä kiekonheitossa ensimmäisen palkinnon. Sen suurempaa kunniaa ei suomalaiselle urheilijalle ollut koskaan langennut. Saman vuoden helsinkiläisiin olympiakisoihin Järvinen ei saapunut, ja niin asttui kotimainen olympiaurheilu kansainvälisille linjoille.

Kansallisten juhlien muisto haaleni ja rapistui suorassa suhteessa kansainvälisen kilpaurheilun suosion kasvuun. Sitä unohdusta tässä kirjassa paikataan, samalla kun käydään läpi vuoden 1906 kreikkalaiset kisat kaikkine käänteineen"

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 7 vrk 1 h 8 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

8 € Sulkeutuu 7 vrk 1 h 8 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.