Kuvaus

Hyväkuntoinen ( K3 ) nide , Tutkijaliitto 2014 , 264 sivua, kuvitettu , 21 cm , ISBN 978-952-5169-89-8 nidottu , etukannessa viisaan kauppiaan hintatarran jälkeä

Kosketus vaikuttaa heti kättelyssä tutulta teemalta. Kenelläpä ei olisi omakohtaista tuntumaa kosketukseen? Kosketuksen kouriintuntuvuus palvelee intuitiota, ymmärrystä, käsittämistä ja sosiaalista kanssakäymistä monin tavoin. Lähemmin pohdittaessa kosketuksen tuttuus kuitenkin kyseenalaistuu, sillä kosketus on viime kädessä aina toisen varassa: tuntu edellyttää tunnon lisäksi myös jotakin tuntuvaa. Kulloinkin tuntuva asia ei kuitenkaan koskaan ole täysin tunnettavissa. Se mikä meitä koskettaa on käsillä ja lähellä, mutta vain osana maailmaa, johon kuuluu myös etäisyys. Kosketuksen kohdalla ajattelu kohtaakin ehkä hieman yllättäen konkreettisuuden paradoksaalin haasteen: Kouriintuntuvinta on juuri vieraus tuttuuden ytimessä. Kosketuksen figuureja ottaa tämän haasteen lähtökohdakseen ja tarkastelee kosketuksen kulttuurista asemaa ja siinä tapahtuvia muutoksia filosofian, mediateorian, antropologian ja taiteellisen tutkimuksen konteksteissa.

Artikkelikokoelman kirjoituksia yhdistää paattinen lähestymistapa, jossa kosketuksen eri ulottuvuuksia punnitaan alttiina olemisen, toisenvaraisuuden ja tahdikkuuden kysymysten valossa. Taustalla on kreikan sana pathos, joka viittaa herkkyyteen, tuntokykyisyyteen ja altistumiseen. Tarkasteltavaksi asettuu erilaisten tuntumien monitahoinen maasto, jossa kosketusta ei voi pelkistää yhdeksi aistimodaliteetiksi muiden joukossa. Kokoelman kirjoittajat tarkastelevat kukin tavallaan fyysisen kosketuksen näennäisen välittömyyden murtumakohtia ja niitä tapoja, joilla kosketus ylittää taktiilisen maailman. Uudelleen arvioitavana ovat vakiintuneiden tietorakenteiden perusteet, kuten mieli/ruumis, järjellinen/aistinen ja abstrakti/konkreettinen -erottelut, medioiden ja aistien suhteiden jäsennykset, suhde itseen sekä tiedonmuodostuksen institutionaaliset kehykset. Jaetun viitepisteen kokoelman kirjoittajille muodostavat fenomenologisen perinteen piirissä tehdyt kosketuksen ajattelun avaukset sekä näiden dekonstruktio.

lue alempaa fennica-osuus , niin kirjan tiedot selviävät
 
Kuntoluokitus:  (K5=uusi, K4=erinomainen, K3=hyvä, K2=tyydyttävä, K1=kehno)
 
Voittajalle postituskulut; raha tililleni ja kirjapaketti / kirje postiin !

Muut kohteeni näet tästä linkistä!
 
Fennica-tiedot alla :

 

Kosketuksen figuureja

Kirja

Henkilö Elo, Mika, toimittaja, 1966-

Tutkijaliitto 2014

Kosketus vaikuttaa heti kättelyssä tutulta teemalta. Kenelläpä ei olisi omakohtaista tuntumaa kosketukseen? Kosketuksen kouriintuntuvuus palvelee intuitiota, ymmärrystä, käsittämistä ja sosiaalista kanssakäymistä monin tavoin. Lähemmin pohdittaessa kosketuksen tuttuus kuitenkin kyseenalaistuu, sillä kosketus on viime kädessä aina toisen varassa: tuntu edellyttää tunnon lisäksi myös jotakin tuntuvaa. Kulloinkin tuntuva asia ei kuitenkaan koskaan ole täysin tunnettavissa. Se mikä meitä koskettaa on käsillä ja lähellä, mutta vain osana maailmaa, johon kuuluu myös etäisyys. Kosketuksen kohdalla ajattelu kohtaakin ehkä hieman yllättäen konkreettisuuden paradoksaalin haasteen: Kouriintuntuvinta on juuri vieraus tuttuuden ytimessä. Kosketuksen figuureja ottaa tämän haasteen lähtökohdakseen ja tarkastelee kosketuksen kulttuurista asemaa ja siinä tapahtuvia muutoksia filosofian, mediateorian, antropologian ja taiteellisen tutkimuksen konteksteissa. Artikkelikokoelman kirjoituksia yhdistää paattinen lähestymistapa, jossa kosketuksen eri ulottuvuuksia punnitaan alttiina olemisen, toisenvaraisuuden ja tahdikkuuden kysymysten valossa. Taustalla on kreikan sana pathos, joka viittaa herkkyyteen, tuntokykyisyyteen ja altistumiseen. Tarkasteltavaksi asettuu erilaisten tuntumien monitahoinen maasto, jossa kosketusta ei voi pelkistää yhdeksi aistimodaliteetiksi muiden joukossa. Kokoelman kirjoittajat tarkastelevat kukin tavallaan fyysisen kosketuksen näennäisen välittömyyden murtumakohtia ja niitä tapoja, joilla kosketus ylittää taktiilisen maailman. Uudelleen arvioitavana ovat vakiintuneiden tietorakenteiden perusteet, kuten mieli/ruumis, järjellinen/aistinen ja abstrakti/konkreettinen -erottelut, medioiden ja aistien suhteiden jäsennykset, suhde itseen sekä tiedonmuodostuksen institutionaaliset kehykset. Jaetun viitepisteen kokoelman kirjoittajille muodostavat fenomenologisen perinteen piirissä tehdyt kosketuksen ajattelun avaukset sekä näiden dekonstruktio.

VÄHEMMÄN

Ulkoasu

264 sivua : kuvitettu ; 21 cm

Kieli

suomi

Alkuteoksen kieli

suomi

JulkaistuHelsinki : Tutkijaliitto 2014

SarjaPolemos

Luokitus

Taide. Taiteenfilosofia. Taidehistoria (udk 7.0)
Filosofia (udk 1)
Taiteen estetiikka (ykl 70.01)
FILOSOFIA (ykl 11)

Aiheet

taidefilosofia

estetiikka

taiteellinen tutkimus

fenomenologia

mind and body

kosketus

vuorovaikutus

havaitseminen

ruumiillisuus

virtuaalisuus

taide

nykytaide

kuvataide

esittävät taiteet

LISÄÄ

Valmistaja(Tampere : Tammerprint)

Lisätiedot

Mika Elo (toim.)

ISBN

978-952-5169-89-8 nidottu

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 68 vrk 9 h 8 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

40 € Sulkeutuu 68 vrk 9 h 8 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.