Kuvaus

Helka Mäkinen: Elli Tompuri: uusi nainen ja punainen diiva

  • Yliopistopaino, 2001; pehmeäkantinen kirja, 285 sivua + muutamat kuvasivut
  • Kirjaston poistokirja, jossa vanhoja leimoja. Kannessa tarrmuovia. Muuten hyväkuntoinen kirja
  • HINTA: 5 euroa + toimituskulut seurattavana pikkupakettina postilaatikkoon 6 euroa = 11 euroa
  • TEE NÄIN: Klikkaa Osta, niin saat huutonetiltä automaattisen viestin, jonka lopusta löydät myyjän sähköpostiosoitteen ja tilinumeron. Maksa kirja ja toimituskulut, niin myyjä lähettää kirjan kun maksu on tullut perille. Voit myös pyytää myyjältä laskun. (Jos ostat samalla useamman saman myyjän kirja, niin älä maksa yksittäisiä kirjoja ennen kuin koko paketin sisältö on selvä.)

Helka Mäkinen on tarttunut tutkimuksessaan kiisteltyyn ja kiintoisaan näyttelijään Elli Tompuriin (1880–1962). Viisaasti hän on näyttelijän pitkästä ja polveilevasta urasta löytänyt kohdat, joiden merkitys ulottuu paljon laveammalle kulttuurin kentälle kuin yhden ihmisen henkilöhistoriaan: nuoren Tompurin, joka identifioitui Salomen esittäjäksi, Vapaan näyttämön perustajan ja johtajan sekä 1930-luvun vasemmistointellektuellien kiittämän taiteilijan. (Yliopistolehti)

Elin Tompuri eli Elli Tompuri oli suomalainen näyttelijä, ohjaaja, teatterinjohtaja, lausuja, tanssija ja kirjailija. Tompurin pääsi ylioppilaaksi 1898 ja opiskeltuaan jonkin aikaa Helsingin yliopistossa hän pääsi vuonna 1900 näyttelijäharjoittelijaksi silloiseen Suomalaiseen teatteriin (tuleva Kansallisteatteri). Tompuri opiskeli näyttämötaidetta Pariisissa ja Wienissä, ja hänen läpimurtoroolinsa oli vuonna 1905 Oscar Wilden Salomena Suomen Kansallisteatterissa. Tompurin tunnettuja rooleja olivat muun muassa Minna Canthin Anna-Liisa ja Sylvi sekä Henrik Ibsenin Nukkekodin Nora.

Vuonna 1919 Tompuri perusti lyhytaikaiseksi jääneen Vapaan Näyttämön. 1930-luvulla hän tuli tunnetuksi ”punaisena diivana” joka esitti Saksassa silloin kiellettyjen kirjailijoiden teoksia Kaunis Saksa – Poltettua runoutta -nimisessä runoillassaan 1934 ja johti Työnlausujat -lausuntakuoroa. Tompuri joutui tällöin silloisen Etsivän Keskuspoliisin tarkkailtavaksi. 1940- ja 1950-luvulla Tompuri kirjoitti teatteriuraansa käsittelevät muistelmansa.

hakusanat: suomalaiset näyttelijät teatterihistoria elämänkerrat vasemmisto henkilöhistoria Suomen historia

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 19 vrk 18 h 47 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 19 vrk 18 h 47 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.