Kuvaus

Carina Wolff-Brandt - Sinikka Siekkeli: Strandsatta: Kvinnoöden från Finska viken till Ishavet

  • Förlaget Vingpennan, 2. upplagan, 2002; inbunden bok, kartonnage, 182 sidor, illustrerad med fotografier och teckningar
  • Boken är i gott skick, nästan som ny
  • PRIS: 8 euro + frakten 7 euro med posten inom övriga Finland (utom Åland: se nedan) = 15 euro (OBS! Det går bra att beställa andra böcker av samma säljare i samma paket utan fler fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

I tre års tid reste författaren Carina Wolff-Brandt och illustratören Sinikka Siekkeli runt längs kusterna i Finland, Sverige, Estland och Norge och intervjuade gamla skärgårdskvinnor.

Resultatet blev “Strandsatta” , en dokumentärbok som innehåller elva gamla kvinnors livshistoria. Kvinnorna har alla bott vid havet hela sitt liv och fått sin utkomst av det, de har levt genom fattigdom, krig, stormar och tragedier. Mycket är lika i deras berättelser, men mycket är också olikt.

Havet varierar från Finska vikens vassruggar till Östersjön, Nordsjön och Ishavet. Den minsta fisken de fiskat är löjan, det största däggdjuret som de stött på är vikvalen som nästan skrämde ihjäl Gjertrud vid Lofoten.

Alla har upplevt kriget, men på olika sätt. Sanna flydde undan ryssen, Maj-Lis såg kriget på avstånd och Astrid satt i fångläger. Maria försökte fly men kunde inte, hon blev livstidsfånge på Ormsö.

Läs de fascinerande berättelserna och förundras över dessa kvinnors styrka. Var tog de sina krafter ifrån? Hur orkade de med det oerhört fysiskt tunga vardagsslitet?

Boken är rikt illustrerad med tuschteckningar, akvareller och fotografier. Som bilagor bakom i boken finns gamla recept och huskurer.

Utdrag ur Strandsatta-Kvinnoöden från Finska viken till Ishavet, kapitlet “Det är nog en mening med det som sker,fast det är hårt när det pågår” fast det är hårt när det pågår” Svea Dahlblom, Kökar, Åland.

“Strömmingen fiskades på fiskelägen långt hemifrån. Som barn var jag flera gånger med pappa och mamma ute på fiskeläge. Då pappa ännu levde rodde eller seglade vi ut till Norrherre, ett litet fiskeläge mitt ute i havet. Vi var många familjer där ute samtidigt, det var bara gamlingarna som stannade kvar på land och tog hand om djuren. Vi flyttade dit ut i augusti och där kunde vi stanna i två månader. Våra föräldrar fick nog slita ont, det fick de, men vi barn behövde inte åka med ut på sjön. Vi skulle hjälpa till att rensa och salta strömmingen då de vuxna kom iland med bragderna på morgonen. Då strömmingen var gälad var det dags för middag och vila och vid fyratiden på eftermiddagen skulle båtarna ut igen. Så höll vi på, dag ut och dag in, ända till slutet av september då allting skulle göras klart för att föras till Helsingfors.

Vi hade bolster och fjäderdynor med oss när vi for till fiskeläget, täcken hade vi också, men inte de bästa. Vi brukade åka hem en gång i veckan för att hämta bröd och mjölk, eller så hämtade någon av grannarna ut det. Det var dåligt med veden. Det fanns kanske några buskar, men inga träd. Vi samlade ihop vad som fanns på stränderna. All mat kokades på öppen eld, mest åt vi sjudad strömming. Det åt vi med surmjölk och hårt bröd till. Det smakade lika bra varje gång för arbetet var hårt där ute.”

sökord: skärgården skärgårdskvinnor kvinnor kvinnolitteratur Finlands historia Ormsö estlandssvenskar Österbotten Södra Vallgrund Bolax Virolahti Kökar Stroön Dynön Flekkeröy Telvåg Lofoten traditionella recept pälsabborre havtornssoppa patakukko fiske etnologi folklore minnen memoarer biografier elämänkerrat saaristo naiset naiskirjallisuus Suomi Viro Norja Ruotsi

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 116 vrk 9 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 116 vrk 9 h 54 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.