Kuvaus

Tre romaner av den rumänske författaren Zaharia Stancu.

  • Böckerna säljes en och en eller flera tillsammans: PRIS 2 euro per bok + frakt ELLER alla tre böckerna för 5 euro + frakt 7 euro som paket inom Finland, utom till Åland (se nedan) = 12 euro
  • Frakt för 1 bok 4 euro (som brev inom Finland och Åland) eller 5 euro som spårbart paket (utom till Åland); för 2-3 böcker 7 euro med posten inom övirga Finland, utom Åland (se nedan)  
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Meddela säljaren om du inte vill köpa alla böckerna. Betala t.ex. boken/böckerna + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 14 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Den rumänska författaren Zaharia Stancu (1902-1974) nådde sin litterära höjdpunkt under kommunisttiden då han även innehade höga offentliga befattningar. Descul (1948, Djävulens plogfåra), hans mest kända roman, kom i ett stort antal utgåvor och översattes till drygt tjugo språk.

Det var under mellankrigstiden som Zaharia Stancu inledde sin litterära bana, präglad av vänstersympatier och en dragning åt poesi som skulle vara livet ut. Han gav ut tiotals diktsamlingar som översattes till flera språk, och förblev trogen en sorts lyrisk traditionalism, som kännetecknades av en stundom gåtfull enkelhet. Descul? åtföljdes av flera framgångsrika romaner med okomplicerade, hjärtknipande känslor, färgstarka gestalter och en lättbegriplig etisk manikeism.

Stancus romaner har nått ut till stora delar av världen – på svenska finns inte mindre än nio av hans romaner. Han tycks också ha varit en spektakulär personlighet som många minns med respekt och beundran.

Huvudpersonerna i Stancus böcker är fattiga och utsatta, men vänstersympatierna till trots, finns det i hans böcker ett levande mänskligt djup och en rikedom som gör dem läsvärda än i dag.

BÖCKERNAS SOM SÄLJES HÄR:

BOK 1) Zaharia Stancu: Den galna skogen

  • Coeckelberghs, 1977
  • Inbunden, 316 sidor
  • Både skyddsomslaget och boken är i gott skick

Den galna skogen handlar om bondpojken Darie (som även figurerat i bl.a. "Djävulens plogfåra). Darie drömmer om att bli författare och lyckas komma in på gymnasiet i staden Rusji-de-Vede. Plötsligt vänds staden upp och ned genom en generalstrejk. Upploppet slås grymt tillbaka, men händelsen leder till att militären stannar kvar i staden efteråt och det är många som inte är sena att vända kappan efter vinden och utnyttja det nya läget till sin fördel...

-------------------------------------------------------------------------------------

BOK 2) Zaharia Stancu: Så länge elden brinner

  • Coeckelberghs, 2. upplagan, 1976
  • originalets titel: Satra
  • häftad, 396 sidor
  • i gott skick, men med ett par små ytskador på prämens rygg.

Roman om zigenare/romer i det med Nazityskland allierade Rumänien under andra världskriget.

Stamhövdingen Him Basa tvingas leda sitt folk österut till ett öde, sterilt stäppområde. Zigenarna känner att de hotas av undergång. I den desperata kampen för att överleva bryter några av dem mot stammens urgamla traditioner och lagar...

-----------------------------------------------------------------------------

BOK 3) Zaharia Stancu: Lek med döden

  • Coeckelberghs, 3. upplagan, 1976
  • originalets titel: Jocul cu moartea
  • Häftad, 242 sidor
  • I gott skick. På baksidan har någon skrivit in en boktitel i listan på författarens verk som ingår i texten.

Lek med döden utspelas på hösten 1917, då en stor del av Rumänien och nästan alla länderna på Balkanhalvön var ockuperade av tyska och österrikiska trupper. Huvudfiguren är en sextonårig yngling, Darie, som råkat i delo med polisen. Tillsammans med en stor grupp fångar förs han bort från Bukarest och stuvas in i en järvägsvagn för transport till okänd ort. Det är meningen att fångarna ska sättas in i skyttegravskriget på Balkan.

Färden i godsvagnen bjuder på många egendomliga upplevelser för Darie. Vändpunkten kommer då tåget anländer till bestämmelseorten och stationen utsätts för ett bombanfall. I förvirringen lyckas Darie och en annan fånge fly. Under sitt kringirrande på landsbygden råkar de snart ut för nya äventyr och strapatser.

 En intensiv och gripande roman, som ger expressiva bilder av människor i ett krigshärjat land, av nöd och lidande, uthållighet och heroism. Skildringen av Daries upplevelser är spännande som den bästa äventyrshistoria.  (baksidestext)

Textutdrag:

Jag hade hamnat i polisens nät tillsammans med en del andra stackars satar. De hade låst in mig i en mörk källare. Men de hade inte slagit mig. De hade inte tagit ifrån mig mina pengar heller. Min slidkniv, som jag aldrig skildes från, hade jag också fått behålla. Efter tre dygn blev vi utlämnade till tyskarna.

--------------------------------------------------------------------------------------------

sökord: första världskriget historia historiska romaner ungdomar fångar kriget flykt från tyskarna Romania ensimmäinen maailmansota rumänska romer vagabonder nazister andra världskriget landsflykt flykt undan kriget klaner romska seder romanit toinen maailmansota Romania historiska romaner lidande romska traditioner triangeldrama 1940-talet Rumänien rumänska författare fattigdom strejk upplopp mutor politiska ränker samhälleliga romaner utvecklingsromaner samhällskritik korruption arbetare strejker rumänsk litteratur arbetare 1920-talet arbetarrörelsen historiska romaner

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 36 vrk 6 h 46 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2 € Sulkeutuu 36 vrk 6 h 46 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.