Kuvaus

Simone Berteaut: Edith Piaf. En berättelse

  • Albert Bonniers förlag, 1972; inbunden bok, 421 sidor, svartvita bildsidor i bokens mitt
  • franska originalets titel: Piaf (1969)
  • Skyddsomslaget saknas och lite småskråmor på pärmen. Frampärmens bild är alltså inte original, men föreställer Edith Piaf. Inne i boken finns några mindre fläckar i mariginalen, en del övermålade med vitt korrekturlack.
  • PRIS: 2 euro + frakt 7 euro med posten inom övriga Finland, utom Åland (se nedan) = 9 euro
  • (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Halvsysterns berättelse om Edit Piaf, den lilla sparven med den stora rösten.

Den franska sångerskan Édith Piaf, född Édith Gassion (1915 - 1963) är allmänt ansedd som Frankrikes största populärmusikartist. Artistnamnet Piaf  – ett parisiskt slangord för sparv – var ett smeknamn hon kom att få tjugo år senare. Piaf var arvtagerska till en stark tradition av parisisk chanson (visa och sång) och hon var också en av de sångare som var med och skapade en ny parisisk musiktradition av mer internationell och exportvänlig karaktär. Piafs dramatiska tolkning av de texter hon sjöng och hennes speciella röst stämde väl med hennes egna komplicerade livsförhållanden med sprit- och drogproblem. Hon fick stora framgångar bland annat med sånger som La vie en rose (1946; egen text), Milord (1959) och Non, je ne regrette rien (1960). Hon var den främsta representanten för den franska chanson-traditionen under 1950- och 1960-talen. Piaf medverkade även i filmer.

Edith föddes i det invandrartäta området Belleville i Paris. Hennes mor hade fransk-italienskt påbrå på sin fars sida och marockanskt–berberiskt ursprung på sin mors. Ediths far var en normandisk gatuakrobat med ett förflutet inom teatern. Piaf övergavs av sina föräldrar och bodde en kort tid hos sin mormor, men när fadern blev inkallad i den franska armén 1916 tog han henne till sin mor, som drev en bordell i Normandie, där hon togs om hand av kvinnorna som arbetade där.

När Edith var 14 år uppträdde hon tillsammans med sin far och sjöng offentligt för första gången. Hon lämnade sedan sin far och började försörjde sig på egen hand som gatusångare i Pigalle, Ménilmontant och i förorterna till Paris. Hon slog sig ihop med sin vän och halvsyster Simone Berteaut ("Mômone"), som senare kom att skriva den här biografin över Piaf.

sökord: Edith Piaf biografi elämänkerrat memoarer muistelmat Frankrike sångerskor musik fransk chanson laulut laulajat

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 29 vrk 21 h
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2 € Sulkeutuu 29 vrk 21 h

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.