Kuvaus

Michelangelo Antonioni: Två telegram: Noveller

  • Interculture, 1988: inbunden bok med separat skyddsomslag, 197 sidor
  • originalets titel: Quel bowling sul Tevere
  • Några små ytskador på skyddsomslaget och på bokens frampärm finns en ytlig skråma och ett litet stucket hål som inte går genom pärmen. Annars är boken i OK skick.
  • PRIS: 1 euro + frakt 5 euro som spårbart paket inom Finland (utom Åland: fråga säljaren) = 6 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Michelangelo Antonioni (1912 - 2007) var en italiensk modernistisk filmregissör, vars filmer generellt anses vara bland de mest inflytelserika inom filmestetik.

Antonioni har beskrivits som en "postreligiös och existensialistisk intellektuell, och föredrog karaktärsstudier och metaforiska händelser framför "realistiskt" berättande. Återkommande teman är rastlöshet, leda, klass och sociala problem, tid och verklighetsuppfattning, samt oförmåga att kommunicera.

Den introverta och estetiserande stilen i hans filmer från och med Le amiche var en reaktion mot efterkrigstidens neorealisters upphöjande av den opolerade verkligheten som ideal. Han byggde aldrig sina filmer kring en traditionell intrig eller karaktärsanalys; utan snarare blev det visuella hans främsta verktyg för att föra fram sitt budskap. Antonionis filmer karaktäriseras av sin sparsamma handling och dialog, långa tagningar. Personerna i filmerna är ofta uppslukade i sitt inre, oförmögna att kommunicera sina känslor; medan Antonioni låter omgivningarna återspegla deras inre liv.

Två Telegram är Antonionis första skönlitterära publikation,men som han påpekar i en av de 33 novellerna eller filmskisserna: "Jag är en regissör som skriver, inte en författare".

Utdrag ur boken:

Bland alla de böcker som jag lånat ut och som aldrig blivit återlämnade finns en som jag verkligen skulle vilja ha i min ägo igen. Den hade vitt omsag oc en titeli svart. Den spg ut som en gravsten. Titeln påminde ockso om en gravinskrift: Min älskade. Det var en klosternunnas dagbok. Nunnan var amerikanska. Hon tillhörde karmelitorden. Jag är inte det minsta intresserad avasketism. Däremot av irrationalitet. Jag tror inte att man enbart med förnuftets hjälp kan förklara tillvaron. Liksom det inte kan förklara klosterlivets frivilliga instängdhet.

Jag hade lyckats övertala en inflytelserik präst att få in mig i ett kloster förklädd till murare. Att tillbringa några dagar innanför dessa murar, att andas samma livsluft som dessa kvinnor som avsagt sig livet, såg jag som ett första steg. Prästen gick med på detta och fann till och med ett lämpligt ställe, ett litet kloster i en stad i norr. Men han delade inte min åsikt, att nunnorna var kvinnor som avsagt sig livet. Han var en kultiverad person och kunde inte bortse ifrån villkoren krign detta dilemma. Å ena sidan allt det som skänker en mening åt tillvaron, å andra sidan förnekandet av denna mening i tillvaron... (ur novellen Denna orena kropp, s. 33)

sökord: noveller film Italien regissörer italiensk litteratur kloster nunnor livet mening förnut  mänsklighet tystnad kärlek äktenskap psykologi filosofi konst kultur dialoger

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 20 vrk 11 h 38 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 20 vrk 11 h 38 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.