Kuvaus

Markku Tuominen - Jari Wihersaari

"Ammattikasvatus on sekä vanha että uusi ilmiö. Tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta ammattikasvatus on uusi kiinnostava alue, johon liittyy keskeisesti moderni poikkitieteellinen painotus. Laajentunut tutkimus ammattikasvatuksessa on keskittynyt empiiriseen tutkimukseen. Kaikilla aloilla kuitenkin myös teoreettis-filosofisten perusteiden tarkastelu on tärkeää.

Ammattikasvatus on tieteellisenä tutkimuksena määrittynyt Suomessa kasvatustieteen osa-alueeksi. Sen suhdetta muun muassa aikuiskasvatukseen ei kuitenkaan ole ollut helppoa määritellä. Keskustelu on kytkeytynyt historialliseen yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen väliseen erotteluun, joka on yhä ajankohtainen. Kun ammattikasvatusta lähestytään filosofisesti ammattien näkökulmasta ja otetaan lähtökohdaksi "dynaaminen ammatin käsite", nousevat vanhat kiistakysymykset uuteen valoon ja saadaan uusia aineksia jatkuvasti esillä olleisiin koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Myös ihmiskäsitykseen liittyvät oletukset ja arvot ovat tärkeitä.

AMMATTIKASVATUSFILOSOFIA on alan ensimmäinen suomenkielinen filosofinen kokonaisesitys. Lähtökohtana on yleisen filosofian klassinen jaottelu: ontologia, tieto-oppi, estetiikka ja etiikka. Mukana on siten sekä teoreettisen filosofian että käytännöllisen filosofian näkökulma. Ammattikasvatusfilosofiaan kuuluu myös tieteenfilosofia. Näin tavoitellaan kattavaa systemaattista filosofista tarkastelua.

Teoksen kohderyhmänä ovat erityisesti opettajat, tutkijat, eri asiantuntijatehtävissä toimivat ammattilaiset sekä tulevat ammattikasvatuksen ammattilaiset opinnoissaan ammattikorkeakouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa. Kasvatusfilosofisena teoksena kirja soveltuu laajasti koko kasvatustieteen kentälle käsikirjaksi ja oppikirjaksi. Se sisältää uusia avauksia kasvatustieteen ja koulutuspolitiikan keskusteluun ja soveltuu käytettäväksi laajasti kasvatustieteen tutkimuksessa ja opinnoissa sekä poliittisella ja hallinnollisella sektorilla.

Ammattikasvatuksen dosentti Seppo Helakorpi:

"Painokkaasti on korostettava työn todella tärkeää merkitystä ja rohkeutta tarttua aiheeseen, joka ei suinkaan ole helppo. Kirja täyttää tärkeän tehtävän: se saa lukijan pohtimaan ammattikasvatuksen eri puolia."

Ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja Olli Luukkainen:

"Ajatus ammattikasvatuksen filosofiaa koskevan perusteoksen tekemisestä on perusteltua ja kannatettavaa. Siispä olette hyvällä ja oikealla asialla. Kirja on kaiken kaikkiaan lukijaa laajasti sivistävä. Se on sen suurin ansio."

Ammattikasvatuksen dosentti Seija Mahlamäki-Kultanen:

"Olette uskaltaneet sanoa jotakin ja tehneet arvokkaan työn, joka ei ole hymistelyä. Etiikkaa ja estetiikkaa koskevia lukuja oli ilo lukea, erityisesti niissä tuntui elävänä aikamme ammattikasvatuksen henki. Pidin myös kannanotoistanne aikamme ilmiöihin ja koulutusjärjestelmään. Kirjoititte arvostavasti ammatillisesta koulutuksesta ja kaikista ammateista, ei vain professioista. Minkälainen eettinen valinta se olisi, jos unohtaisimme ne ammatit, joiden varassa yhteiskunnan pyörät pyörivät?" [takakansi]

 

Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö- OKKA-säätiön julkaisuja

TAMPEREEN YLIOPISTON Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskuksen julkaisuja

OKKA-säätiö 2006. Kovakantinen.

 

Hyväkuntoinen.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 85 vrk 7 h 6 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

4 € Sulkeutuu 85 vrk 7 h 6 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.