Kuvaus

Alma Söderhjelm: Guldskrinet. Roman

  • Schildts, 1930: trådhäftad bok (mjuka pärmar och bundna sidor); 247 sidor
  • Pärmen är sliten och har småskador i kanterna och en stödande lapp som limmats på nertill i ryggbandet. Frampärmen är upplimmad på första tomma sidan. Snåfläckar på pärmen, men ren inuti. Sned rygg.
  • PRIS: 4 euro + frakt 6 euro som spårbart paket inom Finland (utom till Åland: se nedan) = 10 euro (OBS! T.ex. i ett 7 euros paket finns plats för flera böcker av samma säljare. Se t.ex. svenska - Haku - Huuto.net)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Alma Söderhjelm (1870–1949)?blev Finlands första kvinnliga professor då hon vid Åbo Akademi utnämndes till extraordinarie professor i allmän historia 1927. Hennes specialområde var Frankrikes historia och hennes litterära produktivitet på detta ämnesområde saknade motstycke. Från och med 1920-talet gjorde hon en andra karriär i Sverige, då i egenskap av författare, journalist och kåsör. Alma Söderhjelms litterära produktion är ansenlig. De vetenskapliga verken, essäsamlingarna, källpublikationerna och memoarerna upptar inalles 25 titlar i 34 band. Därutöver skrev hon en diktsamling, flera skådespel, ett filmmanuskript, fem romaner och åtta kåserisamlingar. (sammadrag av BLF-artikel)

Guldskrinet handlar om unga Henrietta som gjort ett riktigt kap och är på väg att förlova sig med en greve. Men gamla farmor har sina reservationer och det berättar hon för familjens unge chaufför, Eskil... Och mannen av folket får ju så småningom en större roll att spela än bara som den gamla damens chaufför... Intressant tidsskildring från 1900-talets början.

utdrag ur boken:

- Det finns väl ingenting, som är fär dyrbart för en så vacker fästmö, sade han nonchalant. - Inte för det att jag inte tror, att du skulle kunna klara dig rätt länge, om du någon gång kom i nöd - bara på den här lilla tingesten.

Henrietta förstod att det var bara ett skämt, men hon tyckte inte om att han skämtade på detta sätt. Hon visste inte själv varför, men det sårade henne.

Han steg med detsamma upp. - Jag ska säga dig. Du måste lita på mig. Inte misstro mig.

-Det har jag väl inte heller gjort.

-Och det säger du. Senast nyss misstrodde du mig.

-Jag!

-Ja, det gjorde du. Nere på tennisplanen. När Katja och jag skulle spela ihop.

Hon satt tyst.

-Medge, att du misstrodde mig! Det var fånigt av dig, sade han.

Hon såg upp på honom. - Om du och Katja är så goda vänner, att ni måste ostentativt visa det för alla, varför gifter du dig inte med Katja?

-Katja! Han skrattade till.

-Ja, varför inte?

-Katja är väl inte en flicka man gifter sig med, sade han. (s. 31-32)

sökord kärlek finlandssvensk litteratur finlandssvenska författare suomenruotsalainen kirjallisuus triangeldrama klasssamhället kvinnor

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 1 vrk 3 h 37 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 1 vrk 3 h 37 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.