Kuvaus

Maurice Paléologue: Alexander I: En gåtfull tsar

  • Albert Bonnier, 1940; bok med mjuka pärmar, sidorna sammanbundna, 314 sidor; franska originalets titel: Alexandre I:er - Un tsar enigmatique
  • Pärmen har små smutsfläckar och hoplimmade revor i ryggen. Första och sista tomma sidan är fastlimmade som stöd på insidan av pärmen. Inlagan annars i gott skick med många av sidorna ännu helt oöppnade (måste alltså sprättas upp före läsning).
  • PRIS: 4 euro + frakt 7 euro inom övriga Finland (utom Åland: se nedan) = 11 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Den franska diplomaten Maurice Paleologues biografi över tsar Alexander I, ett studium i rysk historia och en psykologisk studie av Napoleons  berömde motståndare...  En biografi som samtidigt ger nyckeln till ett historiskt skeende...

Tsar Alexander (1777–1825) fick en god och grundlig uppfostran med de franska samhällsfilosoferna som viktiga författare. Hans informator var schweizaren F.C. La Harpe, som betonade romerska samhällsdygder genom historia och statskunskap, mot envälde, godtycke, livegenskap och för ärlighet och rättssinne.

Alexander I inledde sin regeringsperiod i de stora administrativa reformernas (grundandet av ministerier) och ännu större reformplanernas tecken, då han gick in för att utveckla Ryssland till ett lag- och rättssamhälle, att begränsa privilegierna och effektivera administrationen. Under Alexander I:s regering grundades och reformerades läroanstalter och särskilt universitetet i stor omfattning i Ryssland. Genom målmedveten import av utländsk litteratur och hävande av restriktioner för resande strävade kejsaren till att öppna sitt rike för civilisatoriska impulser ägnade att motverka ineffektivitet, godtycke och korruption. Under hans regeringstid spred sig också franska språket i mycket bredare kretsar än tidigare.

De första åren av Alexander I:s styre rådde fred, men 1804 försämrades situa­tionen; Frankrikes expansion i Medelhavsområdet väckte ryska protester, samtidigt som mordet på hertigen av Enghien gav upphov till en våg av monarkistisk-legitimistisk fientlighet riktad mot Napoleon och Frankrike. År 1805 slöts i S:t Petersburg ett förbund mellan Ryssland och England, till vilket också Österrike senare anslöt sig, vilket ledde till det tredje koalitionskriget. Napoleons fälttåg mot Ryssland resulterade i stor förstörelse och stora ryska förluster, men samtidigt stärktes Rysslands internationella position betydligt. Alexander I:s personliga utveckling influerades från och med slutet av kriget mot Napoleon av ett religiöst sökande, ett intresse för mystiska strömningar och också för lutheranismen; även här påverkades hans beslut av ombytliga sinnesstämningar, en benägenhet för dualistiskt tänkande och för att skjuta upp avgöranden. Trots att Alexander I också hade sina personliga brister, lyckades han under sin regering på något sätt finna en balans mellan de oavvisliga kraven på inre reformer och de åtgärder som upprätthållandet av det allmäneuropeiska politiska systemet krävde.

Alexander I:s världshistoriska betydelse grundar sig främst på att han var Napoleons viktigaste motspelare under brytningsskedet i början av 1800-talet. Under samma historiska epok lösgjordes Finland från svenska riket och Alexander I blev samtidingt storfuste av Finland. Kejsarens personliga egenskaper och de betydande inre och yttre framstegen under hans regeringstid fick i både Ryssland och Finland stor betydelse som tecken på en ny human tidsålder. I Ryssland innebar Alexanders regering slutet på en tid av nyckfulla förändringar och intriger inom furstehuset och hovet och början på en civiliserad europeisk era...

sökord: Rysslands historia Napoleonkrigen Ryssland Finland 1800-talet Venäjän historia tsaari Aleksanteri I Venäjä biografier elämänkerrat

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 32 vrk 22 h 18 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 32 vrk 22 h 18 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.