Kuvaus

Sakari Kiuru: Aatteen mies: V. O. Veilahti arjen maailmassa

  • Edita, 1998; kovakantinen kirja, kuvakannet; 205 sivua
  • Hyväkuntoinen ja siisti kirja
  • HINTA: 4 euroa + toimituskulut 4,50 euroa = 8,50 euroa
  • TEE NÄIN: Klikkaa Osta, niin saat huutonetiltä automaattisen viestin, jonka lopusta löydät myyjän sähköpostiosoitteen ja tilinumeron. Maksa kirja ja toimituskulut, niin myyjä lähettää kirjan kun maksu on tullut perille. Voit myös pyytää myyjältä laskun. (Jos ostat samalla useamman saman myyjän kirja, niin älä maksa yksittäisiä kirjoja ennen kuin koko paketin sisältö on selvä.)

Sakari Kiuru: Aatteen mies. V. O. Veilahti arjen maailmassa. Edita, Helsinki 1998. 205 s.

Veikki Veilahden elämäntarina huutolaispojasta yliopiston lehtoriksi hakee vertaistaan...

Veikko Veilahti (1926-1994) syntyi Tampereellla ja varttui Ulvilassa köyhän punalesken kasvattilapsena. Rakennus- ja tehdastyöllä opiskelunsa rahoittanut Veilahti omaksui ja koulupoikana työväenliikkeen poliittiseksi kodikseen. Hänestä tuli sittemmin yhteiskunnallisten kysymysten tutkija, työväen sivistystyön viiitoittaja, aloitteellinen työväenopistomies ja sosialidemokraattinen ideologi.

Kirja-arvostelu:

Sakari Kiurun kirjoittama Veikko Olavi Veilahden (alun perin Lahtisen) elämäkerta on mielenkiintoinen lukukokemus. Veilahti oli tunnettu mies poliittisen eliitin parissa, mutta suurelle yleisölle hän on tuntematon. Veilahden värikäs, ja traaginenkin elämäntarina huutolaispojasta yliopiston lehtoriksi on kirjan arvoinen, kuten tekijä itsekin toteaa.

Veilahdella oli selkeitä näkemyksiä ja paljon tietoa, hän oli ahkera puhuja ja kirjoittaja. Kiuru pitää häntä keskeisenä sosialidemokraattisena ideologina 1950-1970-luvuilla. Veilahti vaikutti ensin Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa, sitten Tampereen työväenopiston rehtorina ja vuodesta 1974 lähtien Tampereen yliopiston lehtorina. Kirjassa esitellään myös Veilahden lisensiaattityöjupakka ja epäonnistunut SAK:n historiankirjoitushanke.

Erityistä lisäväriä kirjaan tuo se, että tekijä Sakari Kiuru ja Veilahti olivat ystävystyneet jo vuonna 1951. Keskeisenä lähteenä Kiurulla on ollut Työväen Arkistoon sijoitettu Veilahden henkilöarkisto sekä Veilahden päiväkirja, josta kirjassa on julkaistu osa. (Marja Rantala)

hakusanat: työväenliike Tampere Ulivila henkilöhistoria Suomen historia SAK sosialidemokraatit politiikka poliitikot työväenliike koulutus työväenopistot elämänkerrat

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 43 vrk 17 h 6 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 43 vrk 17 h 6 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.