Kuvaus

Kalle Rissanen Puuveitsellä kultaa vuolemassa 1924 siirtolaistarinoita Ameriikasta vuosisadan / 1900 luvun alkupuolelta
Tyhjä etulehti poistettu

- Mill City, Minnesota
– Farmilla vankina
– General Merchandise
– Virtasen juttu
– Matti Karppinen Piispa
– Silakkayhtiö
- Herra luutnantti
- Veljekset

Siinä kahdeksan suomalaistarinan otsikkoa. Kahdeksan tarinaa Amerikasta viime vuosisadan alkupuolelta: ei ole mennyt kaikki likikään toiveiden mukaan. Ja noita epäonnisia/epätoivoisia siirtolaistarinoita voisi olla lukematon määrä, mikäli kirjoihin ja kansiin kaikki präntättäisiin.

Tampereen Kalle Rissanen (1885–1958) kirjoitti nuo kahdeksan tarinaa ylös tähän kirjaan ja muutamaan muuhun kirjaan lisää. Rissasen oma tarina ei niissä näy kuin heijasteina; miehen oli pötkittävä pakoon valtameren taakse toimittuaan vastoin tsaarin lakia lehdistösensuuriasiassa vuonna 1913. Takaisin ei ollut tulemista, kuolinpaikaksi merkittiin New York 45 vuotta myöhemmin.

Kuten kokoelman nimi antaa ymmärtää: leipä oli tiukassa ja yleensä maan alla raskaassa, likaisessa kaivostyössä. Käskijöitä ja koijareita riitti moneen lähtöön. Yleensä kyllä leipää riitti yhtä kauan kuin käsivarsissa voimaa. Sitten alkoivat vielä kovemmat ajat. Ja niin kuin kirjan nimi on ivallinen, ironinen, satiirinen, niin on Kallen ote juttuihin myös: anna mun kaikki kestää! Kuten vaikka neljää amerikkalaisen yhteiskunnan opettamaa businessmiestä, joista ‘jokainen oli suorittanut sällinäytteen työläisten petkuttamisessa‘.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 30 vrk 14 h 41 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

7 € Sulkeutuu 30 vrk 14 h 41 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.